Da pustinja nije ravna i pusta, a da planine nisu samo od kamena, svjedoče pješčane dine. Uzvisine nastale nakupljanjem pijeska koje nosi vjetar mogu biti različitih veličina, debljina, a mogu i stvarati zvukove nalik pjevanju uslijed klizanja pijeska.

No, ono što možda ne padne na pamet ni najvećim ljubiteljima pustinje jest to da u svijetu postoje određena mjesta na kojima možete uživati u pješčanim planinama. Ponekad se malo premjeste lijevo ili desno, ali upravo su ovo mjesta gdje žive najviše pješčane dine svijeta.

Federico Kirbus, Argentina

Ova ljepotica ima čak i svoje ime, koje je dobila po novinaru koji ju je otkrio. Visoka je 1 230 metara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 2 845 metara. U pozadini ju krase prizori planina

Cerro Blanco, Peru

Peru je dom druge najviše pješčane dine svijeta, koja se također nalazi na visokoj nadmorskoj razini (2 080 metara). Sama je visoka 1 176 metara, a nagib od vrha do dna dugačak je cijeli kilometar.

Medanoso, Čile

Dina visoka 550 metara spram ovih ne zvuči više tako visoko, zar ne? No, pokušajte se penjati s nogama propalim u pijesak do koljena. Medanoso je smještena u najsušem području svijeta, velikoj pustinji Atacami. Ako ubodete dobar trenutak, možda vas pustinja nagradi prekrasnim fenomenom tzv. supercvata. 

Badain Jaran pustinja, Kina

Kineska pustinja prostire se na 49 000 kilometara kvadratnih i dom je najviših zasebnih dina u zemlji. Visoke su po 500 metara i nalik planinskim lancima, no ono što ih čini još impresivnijim su jezera koja miruju između njih.

Dine Namibijske pustinje

Možda nisu najviše, ali su među višima u svijetu i pritom nevjerojatno lijepe zbog kontrastnih boja pijeska i mora u kojem pustinja završava. Dine Namibije visoke su po 400 metara, a protežu se duž obale stotinama kilometara. Baš kao što bismo i mi kad bi se mogli tamo odmoriti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju