Kada govorimo o mjestima koja izgledaju kao da su izašla iz bajki braće Grimm, nigdje ih ne možete više pronaći nego u dobroj staroj Europi. Od bijelih krovova, beskrajnih zelenih površina i očuvanih povijesnih gradova, ovdje će svatko pronaći nešto po svom guštu.

Setenil de las Bodegas

Otprilike 150 kilometara sjeveroistočno od Cadiza smjestio se ovaj grad iz 12. stoljeća, koji je u potpunosti isklesan u stijeni. Donedavne ekonomske teškoće i nedostatak ulaganja gotovo su „ugasili“ ovaj grad, s obzirom kako je u jednom trenutku ostao bez ikakve perspektive. Ipak, u njega se počelo ulagati, pa je ovaj andaluzijski grad ponovno procvjetao. Obnovljene špiljske kuće sada služe kao apartmani, vinski barovi i restorani, a turisti se u njima rado zadržavaju.

Alberobello

Ovaj grad u Apuliji čini više od 1500 „trullija“ – okruglih bijelih kuća s kamenim krovovima. Točno podrijetlo ovih građevina ni dan danas nije jasno, ali najstariji trullo u Alberobellu potječe iz 14. stoljeća. Nekad objekti za stanovanje, danas ove kuće služe kao restorani, apartmani i suvenirnice, a kako biste izbjegli gužve koje stvaraju dolasci autobusa, preporuka je doći što ranije ujutro, ili putovati tijekom niske sezone (listopad – travanj).

Bamberg

Na UNESCO – ov popis Svjetske baštine grad se upisao još 1993. godine, a može se pohvaliti jednom od najočuvanijih i najvećih starih gradskih jezgri. Ovaj bavarski grad izgrađen je uz rijeku Regnitz te njegovi stari kanali i mostovi presijecaju usko popločane ulice i barokne građevine. Stari grad najbolje je istražiti pješice ili biciklom, jer ćete tad imati dovoljno vremena i za kušanje „rauchbiera“ – poznatog dimljenog piva.

Reine

Ovo selo je slika s razglednice norveških Lofotskih otoka, u njemu živi nešto više od 300 ljudi, a smjestilo se u podnožju granitnih vrhova Reinebringena. Planinari ovdje radije dolaze ljeti, jer su zimi uvjeti mnogo teži, ali ako niste planinar već običan turist, itekako se isplati ovdje doći i zimi i uživati u nesvakidašnjoj bajci. Iako ovdje nećete naći ludu zabavu, magične boje i krajolike koje ćete ugledati, pamtit ćete još jako, jako dugo.

Castle Combe

Maleno selo u Wiltshireu često se nalazi na najljepšim britanskim destinacijama, a kad ga vidite, lako je shvatiti i zašto. Svaka od kamenih kućica boje meda, neznatno se promijenila od izgradnje u 16. stoljeću. Za vrijeme trgovine vunom, u ovim kućama bile su smještene tkalje. Danas, par stoljeća kasnije, ovo mjesto je sjajna polazna točka za istraživanje šumskih staza Cotswoldsa, ali i za uživanje u pečenoj govedini. Posjet zimi bit će više idiličan i doprinijeti manjoj gužvi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju