Iako će vas put najvjerojatnije odvesti u Milano, Rim ili Firencu, imajte na umu kako Italija obiluje sjajnim malim gradovima, te da vas obilazak njih također neće razočarati. Zemlja oblika čizme i inače je jedna od najposjećenijih na svijetu, a vjerojatno ni cijeli jedan život ne bi bio dovoljan da obiđete sve njene ljepote...

Sirmione

Ovo mjesto izgleda poput sna, a smješteno je na obalama jezera Garda u Lombardiji. Bogato je i poviješću, tako da su se ovdje smjestili ostaci rimske vile građene između 1. stoljeća prije nove i 1. stoljeća naše ere. Sami ostaci poznati su  kao Grotte di Catullo, a ukoliko ste zaljubljenici u povijest, svakako ga posjetite.

Posjeta je vrijedan i srednjovjekovni dvorac Scaliger koji je za javnost otvoren svaki dan osim ponedjeljka. Izgrađen je još u 12. stoljeću, a njegov čudesni izgled na obalama jezera ostavit će vas bez daha. I da, ako ipak odlučite otići u veći grad, u ovom slučaju Milano, svakako posjetite i spomenuti Sirmione, koji je udaljen tek nešto više od sat vremena vožnje.

Burano

Većina turista koji dolaze u Veneciju idu direktno u grad, ali valja upozoriti kako se šarm kanala i venecijanski duh lako mogu izgubiti među mnoštvom turista. To je jedan od razloga zašto dio posjetitelja Venecije radije odlazi na obližnje otoke, kao primjerice Burano. Sa znatno manje gužve, ovo povijesno ribarsko selo pokazuje još jednu stranu života u venecijanskoj laguni.

Ovdje danas živi oko 2 tisuće stanovnika, a naravno da je glavna gospodarska grana – turizam. Najčešći su naravno jednodnevni, odnosno izleti u trajanju od svega par sati iz Venecije. U svakom slučaju, ako želite ljepotu Venecije (iako se teško išta može mjeriti sa samom Venecijom), a manje turista – izaberite Burano.

Alberobello

Mnogo vas je vjerojatno već čulo za mjesto prepuno bijelih, okruglih kućica. Kako biste ga vidjeli i upoznali, potrebno se zaputiti skroz na jug Italije u regiju Apulija, a sam Alberobello smjestio se sat vremena vožnje od grada Barija. Kad jednom stignete, oduševit će vas bijele kuće poznate pod nazivom Trulli. Mjesto je pravi pravcati labirint uskih ulica i zgodnih trgova, a s obzirom na vidikovac, ne sumnjamo kako će se naći i sjajnih fotki za društvene mreže.

Spomenuti Trulli datiraju još iz 14. stoljeća i sjajan su primjer vapnenačkih građevina. U svakom slučaju, preživjeli su sve do današnjih dana, a turisti ih rado posjećuju tako da je Alberobello ako želite mirnu šetnu, najbolje možda posjetiti van sezone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju