Jedan od najstarijih poznatih podzemnih gradova nalazi se u Španjolskoj, Setenil de las Bodegas smješten je oko 160 kilometara sjeveroistočno od Cadiza. Kuće izgrađene u stijenama duž toka rijeke Trejo savršeno su se uklopile u brdovitu Andaluziju i čine prizor za pamćenje. Setenil de las Bodegas jedan je od čuvenih, Bijelih gradova Andaluzije, poznatih po nestvarnoj bjelini kuća. Ronda je vjerojatno jedna od najdramatičnijih bijelih gradova, a Setenil de las Bodegas od nje je udaljen tek pola sata.

Iako broji tek oko nekih tri tisuće ljudi, Setenil de Las Bodegas fenomen je kojeg žele vidjeti turisti sa svih strana svijeta. Prema nekim podacima u gradu su ljudi živjeli još za kamenog doba, ali počeo se razvijati tek u 12. stoljeću, kada su ga Mauri počeli koristiti kao prirodnu utvrdu, što je obzirom na burnu prošlost bilo izrazito od koristi. Stijene koje brojnim kućama služe umjesto krovova i zidova glavna su atrakcija Setenil de las Bodegasa, baš kao i slikovitih zavojitih ulica. Hladan kamen od velike je pomoći tijekom vrućih ljeta, kada pomaže sniziti pokoji stupanj.

U prošlosti su upravo hladniji dijelovi kuća koristili za čuvanje hrane, poput prirodnog hladnjaka. Osim radi razgledavanja kuća, kao i znamenitosti poput tornja obnovljenog dvorca Nazarí, u grad se dolazi i zbog vrhunskog vina, kao i slasnih domaćih jela, osobito od mesa i sira te mirisnih naranči. Potražiti možete i najstariju gradsku ulicu Calle Herreríu, koja vodi do Plaza de Andalucía - slikovitog trga s nekoliko restorana.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju