Danas dio kulturne baštine, pastirski stanovi izrazito su vrijedna povijesna ostavština koja je raštrkana diljem Velebita. Kako je vrijeme dalo svoj obol, danas ih možete pronaći svega nekoliko.

Takav tip gradnje specifičan je bio upravo za područje Velebita, a danas ćete na njih naići i u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Nazivaju se još i pastirskim ljetnim stanovima, a stanovnici Podgorja gradili su ih u različitim oblicima.

Gradnja pastirskih stanova ovisila je o potrebama lokalnog stanovništva, a većinom su to bili jednostavni smještajni objekti koji su tada predstavljali tradicionalni način života. Iako ćete danas po Velebitu uglavnom vidjeti samo ostatke ili njihove temelje, odlična je vijest da su u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit obnovili deset pastirskih stanova, pa danas u njima možete i spavati. Nalaze se na dvije lokacije, a to su Alan i Lubenovac.

Pastirski stanovi na Alanu

Pastirski stanovi na Alanu smjestili su se ispod vrha Alančić i do njih ćete cestom zaista lako doći. Iznenadit će vas da se nalaze tik uz cestu koja spaja područje Like s Jadranom, a nalaze se uz sam rub šume, pa će doživljaj prirode biti potpun.

Nećete ovdje naići na veliki komfor, no ako želite saznati kako je to živjeti u skladu s prirodom, pastirski stanovi odlična su ideja. U srcu ste nevjerojatne prirode, stoga ne očekujte da je stan spojen na mrežu, već ćete struju dobivati iz solarnog sustava, a vodu imati zahvaljujući kišnici koja se skuplja u cisternama.

Na lokaciji je ukupno šest pastirskih stanova, no odsjesti možete u njih tri jer ostali služe kao drvarnica, infocentar i poljski toalet te tuš. Prostora u tri pastirska stana ima za 24 osobe, a na raspolaganju će vam biti i stolovi s klupama, štednjak na drva te prigodna kuhinja. Za drva za ogrjev ne brinite jer će vas tamo dočekati, isto kao i lavori i sjekira. U dva stana maksimalni kapacitet je po sedam osoba, a u jednom deset.

Do pastirskih stanova na Alanu možete stići asfaltiranom cestom iz smjera Jablanca, a volite li nešto izazovnije putove, zaputite se makadamskom cestom iz smjera Begovače. Isto tako, ako se prijavite za ovogodišnju avanturu života - Highlander Velebit, proći ćete odmah pored nekih od pastirskih stanova pa usput možete vidjeti kako bi vam idilično izgledao odmor u njima. Više o toj avanturi doznajte na linku, a mi se okrećemo Lubenovcu...

Pastirski stanovi na Lubenovcu

Ako ste čuli za Hajdučke i Rožanske kukove i oduvijek su vas oduševljavali, iznenadit ćete se što sada u njihovu podnožju možete i prespavati. Lokacija se zove Lubenovac, a pastirski stanovi koji su obnovljeni nalaze se na samom rubu i više nego velike krške udoline.

Super je što ćete tamo biti doslovce sami pa ako tražite avanturu koja uključuje boravak u prirodi bez bilo kakvih smetnji, to je pravi odabir za vas. Za razliku od onih na Alanu, ovdje nema struje, a kišnica se također skuplja u cisternama.

Najzaštićeniji dio Hrvatske: Veličanstveni Hajdučki i Rožanski kukovi +0 Hajdučki i Rožanski kukovi - 4

Za spavanje na Lubenovcu predviđena su samo dva pastirska stana, a od preostala dva jedan služi kao kuhinja, gdje se nalazi otvoreno ložište za pripremanje hrane, dok drugi ima ulogu toaleta i tuša.

Spavati vas može maksimalno četvero, stoga kada budu slobodni, skupite ekipu i odvažite se na avanturu u kojoj ćete saznati kako je zaista živjeti u skladu s prirodom. I ovdje vam je na raspolaganju stol s klupama, peć na drva, plinska i petrolejska svjetiljka, a sa sobom obvezno ponesite sve što vam je potrebno jer ćete do trgovine potrošiti jako puno vremena.

Da biste stigli do pastirskih stanova na Lubenovcu, zaputite se makadamskom cestom iz smjera Begovače na križanju kod Careve kuće, a možete i planinareći kad se spuštate s Premužićeve staze ili pak nastavite planinarskom stazom iz smjera Alana.

Sve informacije o cijenama i dostupnim terminima potražite na web-stranici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Pozivamo vas da uživate u prirodi, ne narušavate je i barem se na nekoliko dana vratite u prošlost i guštate u miru.

  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju