Svima nam je itekako dobro poznato kako bismo planet trebali čuvati. No jedno je teorija, a drugo praksa, ali s druge strane, na malenoj otočnoj državi Palau, koja se smjestila u Tihom oceanu, čuvanje prirode još prije pet godina shvatili su i više no ozbiljno...

Naime, od 2017. vlasti Palaua od turista zahtijevaju da prilikom boravka potpišu „zakletvu održivosti“. Svatko tko uđe u zemlju mora obećati lokalnom stanovništvu da će paziti te „čuvati i štititi“ prirodni svijet, osiguravajući njegovu dugovječnost za buduće generacije.

Palau - 2 Palau - 2 (Foto: Getty Images)

A sada, na otoku su otišli i korak dalje. Novi program pod nazivom Ol'au Palau nudi nešto posve novo: putnici će biti nagrađeni ekskluzivnim iskustvima na temelju toga kako se odnose prema lokalnom okruženju i kulturi Palaua, a sve ide putem – aplikacije.

Gosti mogu iskoristiti bodove u aplikaciji nakon što naprave stvari kao što su posjete važnim nacionalnim mjestima, jedenje hrane iz održivog izvora ili pak korištenje kreme za sunčanje koja ne šteti prirodi. Bodovi „otključavaju“ neobična iskustva koja su inače rezervirana za lokalno stanovništvo, kao što je lokacija neoznačene pješačke rute ili mogućnost kupanja u skrivenoj špilji. Također možete večerati s mještanima otoka ili sudjelovati u simboličnim ceremonijama.

Palau - 3 Palau - 3 (Foto: Getty Images)

Prije pandemije, gospodarstvo Palaua uvelike je ovisilo o turizmu, s oko 150 tisuća ljudi koji ih posjećuju godišnje (što je manje od lokalnog stanovništva od 20 tisuća). Ipak, krhki ekosustav je patio, a sada je cilj ovog projekta maksimalno ga zaštititi.

U svakom slučajju, i mi pozdravljamo ovu hvalevrijednu inicijativu i poručujemo: Naprijed Palau!

Putujmo eko: 3 načina za održivija putovanja Gruntek - vrtovi budućnosti za najam - 7 +0 Gruntek - vrtovi budućnosti za najam - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju