U niski grčkih otoka smještenih u jugoistočnom dijelu Egejskog mora poznatih kao Dodekanez, Rodos, Karpatos i Kos nisu nepoznati, ali ostali u skupini (Kalimnos, Astipalea, Kasos, Halki, Leros, Nisiros, Patmos, Simi i Tilos) mnogima izazivaju znatiželju. Netaknuti i bez gužve, manji otoci skrivaju predivne uvale, plaže i vulkanske kratere, uličice i trgove, konobe i barove… Iako samo ime Dodekanez sugerira da se radi o 12 otoka, zapravo ih je 15 većih i više manjih otočića koji ih okružuju. Rodos, Kos i Astipalea imaju zračne luke do kojih lete avioni iz Atene i Soluna, ali do Dodekaneza možete doći i brodom iz luka Pirej ili Kavala, kao i drugih egejskih otoka.

Ovog smo puta poželjeli doznati nešto više o Lerosu, koji je prema grčkoj mitologiji bio omiljen otok Artemide, božice lova i Mjeseca, čije se svetište nalazilo na otoku.

Leros ima zračnu luku (Partheni) koja ima dnevne letove za Atenu, a trajektom je povezan s lukom Pirej i drugim lukama na otocima Dodekanez. Danas je Leros idealan otok za posjetitelje koji ne traže uzbudljivo ljetovanje, nego se samo žele opustiti. Uostalom, na Lerosu se i čini da vrijeme ide sporije. Nakon što trajekt uplovi u Agia Marinu, sam pogled na izblijedjele ribarske brodove i taksiste kojima se nikamo ne žuri otkriva da se radi o mjestu na kojem fjaka ima glavnu riječ. Osim ponekih ruševina i muzeja, Leros nije otok na kojem se nešto radi – a jednom kad uhvatite spori ritam izležavanja na plaži, plovidbe do susjednih otočića i eventualnog ronjenja, uhvatit ćete i samu Lerosovu bit.

Prepuštanje zagrljaju sunca, dok pijuckate kavu na pristaništu, promatrate more i lijene mačke koje se nadaju slučajnom zalogaju, pruža osobit mir – a ako ih pitate, lokalci će vam reći da je Leros otok na kojem je najbolje ne raditi ništa. No ako baš želite, možete krenuti nekom od pješačkih staza i, kada se umorite od istraživanja, svratiti na lignje s pestom ili neki drugi lokalni specijalitet. Jedan od zanimljivijih gradova na otoku je Lakki, kako zbog uzbudljive prošlosti tako i zbog arhitekture koja čuva uspomenu na prošla vremena. Upravo u Lakkiju najbolje dolazi do izražaja prošlost obojena talijanskom okupacijom Dodekaneza.

S Lerosa možete krenuti na jednodnevni izlet do obližnjeg otoka Lipsi, koji je i dalje jedan od najmanje posjećenih, najautentičnijih otoka Dodekaneza. Lipsi ima malo cesta i još manje automobila, ali pronaći ćete predivne plaže, crkve sa zanimljivim legendama i konobe u kojima se jede domaća hrana i pije uzo ili soumada, slatko piće od badema. S Lerosa i Lipsija možete lako doći i do napuštenog otoka Aspronissia, poznatog po svojoj bijeloj plaži i tirkiznom moru. Odlučite li se na takvu avanturu, imajte na umu da na otoku nema kafića ni suncobrana.

Skriveno mjesto u centru Praga za divan odmor koje turisti, začudo, još uvijek nisu otkrili Otok Strelecky u Pragu - 3 Otok Strelecky u Pragu - 4 Otok Strelecky u Pragu - 1 +0 Otok Strelecky u Pragu - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju