Lakki na dodekanskom otoku Leros jedinstven je grad, i zbog uzbudljive prošlosti i zbog arhitekture koja čuva uspomenu na prošla vremena.

Otok je dio Dodekaneza, otočne skupina od 12 većih i 150 manjih grčkih otoka u Egejskom moru, jugozapadno od Turske. Od luke Pirej Leros dijeli 317 kilometara, a trajektom je potrebno čak 11 sati. Zrakoplovom se od Atene leti oko 45 minuta.

Nakon uspona fašizma u Italiji 1930. godine na Lerosu je nastao novi idealni grad, odnosno pomorska baza za talijansku mornaricu – Portolago, odnosno Lakki.

Na mjestu močvarnog područja ubrzo su stale nicati nove građevine nadahnute utopističkim idejama 20. stoljeća. Baš kao i Raša u Istri, Lakki je rezultat Mussolinijeva dokazivanja moći izgradnjom „gradova budućnosti“.

Griz Zanimljivosti 7 školskih užina iz 80-ih koje (ne) bismo danas rado pojeli

Stroga i minimalistička crkva, škola s modernističkim i bizantskim elementima, kao i jedno od najneobičnijih kina sagrađeno tipičnom fašističkom arhitekturom koja podrazumijeva klasične oblike, ravne linije i minimalizam. Upravo u Lakkiju najbolje dolazi do izražaja prošlost obojena talijaskom okupacijom Dodekaneza.

Od velikih planova za grad budućnosti odustalo se nakon što je Grčka preuzela vlast, a čak su i mještani zaboravili nekadašnje značenje, na sreću propale, Mussolinijeve utopije.

Oni koji su posjetili Lakki kažu da je osjećaj kao da ste ušli u izgubljenu vremensku kapsulu nadahnutu Mussolinijevom vizijom fašističkog Mediterana.

Kakav otok! Prelijepa Šri Lanka nudi besplatne vize za državljane Hrvatske Šri Lanka - 2 Šri Lanka - 1 Šri Lanka +0 Šri Lanka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju