U skolpu provedbe projekta EAGLE, Mecsek Discovery Center, važan element eko-turističkog centra Mecsekerdő u Árpádtetőu, svoja vrata posjetiteljima otvara u proljeće 2023. godine. U Centru se posjetitelji mogu upoznati s bogatstvom flore i faune, ali i kulturnim vrijednostima regije Mecsek.


Na gotovo 500 kvadrata posjetitelji imaju priliku doživjeti bogatstvo prirode regije Mecsek kroz impresivnu postavu koja, između ostalog uključuje trodimenzionalni prikaz prirodnog staništa jazavca, digitalni ‘gastro-experience terminal’ sa prikazom korištenja šumskog voća i povrća, digitalni „pješčani stol” koji prikazuje geološke karakteristike i znamenitosti Mecseka.

PR PR (Foto: PR)


Prezentacijom kroz bogati multimedijski postav, posjetitelje se upoznaje sa geološkom i zemljopisnom strukturom Mecseka, povijesti rudarenja urana u regiji, planinskim pješačkim stazama, vidikovcima i turističkim kućama.


Bogatstvo vodenog svijeta potoka Mecsek prikazano je na prezentacijskoj instalaciji sa rotirajućim elementima pomoću kojih se posjetitelji, na interaktivan način upoznaju sa tajanstvenim životom raznih ličinki kukaca mušica i tulara, slatkovodnom vrstom rakova - amfipoda i vodenih škorpiona.

PR PR (Foto: PR)


U samom objektu nalazi se i bajkoviti kutak u kojem se posjetitelji upoznavaju sa mitskim svijetom Mecseka: poviješću špilje Abaliget te njezinoj povezanosti sa Turcima, legendi o nastanku kamenih kula 'Babás-szerköveka' iznad Pečuha, mitu o Zengőu – najvišoj točki planine Mecsek te mitovima o Sárkánykútu (Zmajevom zdencu) ili 'Zsongor-kő' (Zsongor kamenu).


U sklopu izložbe razvijena je i mobilna aplikacija, kao vodič za posjetitelje, a upotrebljiva je za kompletan doživljaj same postave, a uz to, osigurava i nove digitalne sadržaje na gotovo 5 kilometara dugoj šumskoj poučnoj stazi – nazvanoj „Mókus“ ili „Vjeverica“ – u blizini Árpádtetőa.

PR PR (Foto: PR)


Projekt EAGLE („Enhancing the Adventure Generating Local Environment Pitomača-Pecs“) Općine Pitomača, TZO Pitomača i Šumarije Mecsekerdő Zrt. iz Pečuha, odobren je za financiranje u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Broj ugovora o bespovratnim sredstvima je: HUHR/1901/2.1.2/0109.


Vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura, od čega su 85% bespovratna sredstva Europske unije.
Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici projekta: https://eaglehuhr.eu/hr/

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju