1. Pogreške u kafiću koje Talijani "ne opraštaju"

Talijanima priprema i uživanje u kavi predstavlja način života, ali ovisno o dijelu zemlje u kojem žive ili iz kojeg dolaze, razlikuju se i navike. Kako biste naručili kavu poput Talijana, valja imati na umu da su kave s mlijekom, kao što su cappuccino, caffe latte i macchiato, rezervirane za jutarnje sate, a naručite li ih tijekom poslijepodneva, možete čak izazvati podsmijeh. Također, takve se kave ne piju nakon jela.

Talijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a odlučite li sjesti u kafiću, više ćete ga platiti. Kraći od epressa je ristretto, a lungo i americano su duži. Valja imati na umu da americano ipak nije toliko blag poput američke kave, a ima i osjetno manje vode na količinu kave. Kako biste brže došli k sebi nakon neprospavane noći, pomoći će doppio, odnosno dvostruki espresso.

Talijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a odlučite li sjesti u kafiću, više ćete ga platiti Talijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a odlučite li sjesti u kafiću, više ćete ga platiti (Foto: Getty Images)

2. Dolce far niente kao način života u Italiji 

U doslovnom prijevodu za dolce far niente reklo bi se "slatko, ne radeći ništa", što zapravo i opisuje način života koji Talijani njeguju. Apsolutno uživanje u svakom trenutku ne mareći za brige njihov je glavni životni poziv. Nađete li se u nekom kafiću i nakon nekoliko pića zatražite račun, u međuvremenu će vam konobar reći da je cijena pića veća od one u cjeniku ako oni to požele. Iznenadna promjena i nepoštivanje baš nikakvih pravila dio su ove šarmantne kulture, koja se zavoli na prvu, pa im ništa na kraju ne možete ni zamjeriti. 

3. Istina o slavnom balkonu Romea i Julije

Jednu od najpoznatijih ljubavnih tragedija, priču o Romeu i Juliji, napisao je engleski pjesnik William Shakespeare. Radnja je zasnovana na talijanskoj priči o mladom zaljubljenom paru, a danas se vjeruje kako je tzv. Casa di Giulietta (Julijina kuća) u Veroni mjesto na kojem je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj voljenoj.

Za to ne postoje dokazi jer Shakespeareova Julija nije bila stvarna osoba, no ljudima se svidjela ideja da postoji nešto opipljivo iz legendarne priče. Kuća u kojoj je Julija živjela potječe iz 13. stoljeća, a na njoj je još uvijek vidljiv grb obitelji Cappello. Pomalo je šokantno da je ovako poznata atrakcija sve do 1900-ih zjapila prazna, napuštena i obrasla zelenilom – gotovo zaboravljena.

Srećom, grad ju je otkupio i pretvorio u Julijinu kuću. Morat ćemo vas razočarati informacijom da čak ni balkon s kojeg je Julija gledala Romea originalno nije pripadao kući, već je dodan u 20. stoljeću.

Danas se vjeruje kako je Casa di Giulietta u Veroni mjesto na kojem je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj voljenoj Danas se vjeruje kako je Casa di Giulietta u Veroni mjesto na kojem je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj voljenoj (Foto: Getty Images)

4. Najljepša knjižara Venecije, u kojoj knjige drže u gondolama kako bi ih zaštitili od poplava

Libreria Acqua Alta poznata je kao "knjižara u visokim vodama" tj. visokom vodostaju (to je i značenje njezina imena na talijanskom). Razlog je očit: Venecija je ipak grad kanala, koji leži na vodi i kao takav je sklon poplavama. Kako bi zaštitili stotine vrijednih i starih knjiga, vlasnici knjižare smislili su maštovito rješenje: dio knjiga nalazi se u kadama i tradicionalnim brodicama - "gondolama".

Stare i već djelomično uništene knjige nalaze se u dvorištu i tvore stepenice kojima mace mogu izaći do kanala u slučaju požara. Fotogenična knjižara mnoge je podsjetila na stare tavane baka i djedova te antikvarijate u kojima knjige nisu složene po nekom strogom redu. Pomalo kaotični raspored daje joj dodatni šarm, što i privlači brojne turiste. 

5. Rasprodaja vikendica za jedan euro 

Italija već neko vrijeme pokušava oživjeti zapuštene ruralne krajeve zemlje prodajom kuća po iznimno povoljnim cijenama. Iako se ove nekretnine mogu zgrabiti za iznos već od jednog eura, odnosno oko 7,5 kuna – u njih treba utrošiti mnogo novca da bi se preuredile i omogućile za normalan život.

Rasprodaja nekretnina dosad se odvijala daleko od glavnog grada države, odnosno to je bio slučaj sve donedavno, kada se trendu pridružila i Maenza – prvo mjesto iz regije Lacij. Maenza je krajem kolovoza ponudila prve kuće na prodaju po cijeni od jednog eura. Točnije, ponudili su nekoliko kuća i nastambi od nekoliko desetaka raspoloživih nekretnina veličine od 50 do 70 kvadratnih metara. Potrebno ih je detaljno preurediti jer su neke od njih toliko ruševne da predstavljaju opasnost za život lokalnom stanovništvu.

Kuće u Maenzi potrebno je detaljno preurediti jer su neke od njih toliko ruševne da predstavljaju opasnost Kuće u Maenzi potrebno je detaljno preurediti jer su neke od njih toliko ruševne da predstavljaju opasnost (Foto: Getty Images)

6. Talijansko selo koje 400 godina živi bez ijednog automobila

Smješteno na vrhu veličanstvene alpske visoravni, na 1815 metara nadmorske visine, selo Chamois drugo je na popisu najviših mjesta u Italiji - ali prvo i jedino bez automobila. Još 1955. godine, kada pitanja o ekologiji i održivosti nisu bila tako popularna kao danas, stanovnici Chamoisa odlučili su kako će uložiti u žičaru, a ne cestu. Upravo je ta žičara jedino prijevozno sredstvo koje ih spaja s dolinom Cervino. Tom se odlukom ponose i danas, a bez obzira na izolaciju smatraju kako im je život bez ceste i automobila potreban.

Selo je u izolaciji otkako je nastalo u 18. stoljeću, a nakon što se pojavila žičara, život im je postao znatno jednostavniji. Okružen planinama i šumom, mnogima je Chamois poput raja na zemlji. U najboljim danima brojao je tristotinjak stanovnika, a danas ih ima oko sto.

7. Kosi toranj u Pisi nazivali su "sramotom Italije"

Najpoznatija nakošena građevina planeta Zemlje već stoljećima oduševljava posjetitelje. Benito Mussolini svojedobno je toranj proglasio sramotom Italije i naredio njegovo izravnavanje. Srećom, nije naredio rušenje, tako da je toranj sačuvan i dandanas. Prema Mussolinijevoj želji, izbušene su rupe u temeljima, koje su potom posute betonom jer su inženjeri izračunali kako će na taj način izravnati toranj. Srećom – pogriješili su jer da nisu, danas bismo imali ravni, a ne kosi toranj. Beton je, naime, potisnuo toranj još dublje u zemlju te je nastao još veći nagib. Benito se očito kasnije time više nije stigao zamarati, pa Pisa i dalje ima – kosi toranj.

Najpoznatija nakošena građevina planeta Zemlje već stoljećima oduševljava posjetitelje Najpoznatija nakošena građevina planeta Zemlje već stoljećima oduševljava posjetitelje (Foto: Getty Images)

Dok se ne odvažimo probati espresso ili ristretto na uličicama Italije koje skrivaju šarmantne tajne poput one da Julijin balkon zapravo nije mjesto na kojemu joj je Romeo izjavio ljubav, dolce far niente lako možemo preseliti u svoju kuhinju. U Lidlu nas od 04. do 10. srpnja očekuje tjedan okusa Italije koji nudi razne delicije nakon kojih ćemo biti korak bliže tome da u životu uživamo kao pravi Talijani. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju