Peti po veličini grad Nizozemske smjestio se na jugu zemlje i ponosno se okitio titulom „grada dizajna i umjetnosti“. Zvuči pomalo „posh“, no Eindhoven će jednako oduševiti i zagrižene umjetničke duše, ali i one kojima treba vikend-bijeg u nešto novo, zabavno, drugačije…

Riječ je također o studentskom gradu koji stoga pršti mladenačkom energijom i sadržajima, ali i multikulturnim šarenilom.

Prošećite Stratumseindom, najduljom „ulicom noćnog života“ u Nizozemskoj (a neki tvrde čak i u cijelom Beneluksu). Na 225 metara prostiru se deseci restorana i kafića u koje se tijekom tjedna sjati čak 25 000 ljudi. Tkalča i Knez Mihajlova na aparatima, naročito kada krenu živa glazba i ples na ulicama.

Kad smo kod šarenila, pričekajte tek da počne GLOW festival svjetlosti… Svjetlosne instalacije i brojni umjetnici jednom godišnje potpuno promjene lice grada - i nitko nije pošteđen ovog veselja, od običnih uličica do katedrala. Dobra vijest je da ga stignete doživjeti još ove godine jer se održava u drugom tjednu studenog.

Kao što biste i očekivali od Nizozemske, riječ je o gradu koji se kreće biciklom. Jedno od najpopularnijih mjesta za to je Hovenring – osvijetljeni kružni tok za bicikliste koji „lebdi“ nad autocestom. Njime se možete zaletjeti u predgrađe i posjetiti savršeno selo Nuenen u kojem je živio slikar Van Gogh, prapovijesno selo PreHistorisch Dorp ili Genneper Parken s mnoštvom zelenila, vode, skulptura…

Bicikl će vam definitivno biti najbolji prijatelj u obilasku grada: od poznatog Muzeja suvremene umjetnosti Van Abbemuseum, preko svjetlosnog tornja kojeg je koristila i lokalna a svjetska tvrtka Philips, do tanašnog nebodera od kojeg će vam se zavrtjeti u glavi, Vestedatorena.

Čak i zgrade koje su po svojoj funkciji već stoput viđene, oduševljavaju svojim izgledom. Nekad muzej, a danas konferencijski centar Evoluon izgleda kao NLO spreman za polazak u svemir. Ne morate biti pozvani na sastanak da biste ga vidjeli – dapače, turisti dolaze makar samo da bi ga vidjeli izvana.

No, vratimo se na laskave epitete s početka. Zašto je baš ovaj grad „grad dizajna“? U njemu je smještena svjetski poznata Akademija dizajna, i upravo ovdje se održava Nizozemski tjedan dizajna – najveći događaj takve vrste u sjevernoj Europi. Brojne ture za turiste posvećene su baš ovoj kreativnoj strani grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju