Već smo navikli da se ulice gradova i trgova mijenjaju kroz povijest, no evo jedne od rijetkih koja je zadržala svoje simpatično ime a samim time i uspomenu na zanimljivu povijesnu epizodu grada: Ulica Šišmiš ili Calle dei Pipistrelli.

Smještena u samom centru Rijeke, nedaleko od Korza i Gradskog tornja, nalazi se ulica čije je ime posvećeno šišmišima. Barem naizgled…

Ulica Šišmiš je baš onakva kakvom biste i zamišljali dom šišmiša – mala, neupadljiva i kratka. Tek nedavno šišmiši su uspjeli proširiti teritorij pa se ovo područje nazvalo i Trg šišmiš.

Što se to skriva iza neobičnog imena? Za početak, ne trebate se bojati niti hodati kroz nju s jaknom preko glave. Njen naziv zapravo i nema veze s ovim slatkim životinjicama.

Sve je počelo u 19. stoljeću, točnije nemirnih 1860-ih godina. Bilo je to doba previranja u Habsburškoj monarhiji tj. Austo-Ugarskom Carstvu, poznate Hrvatsko-ugarske nagodbe i tzv. Riječke krpice kojom je Rijeka pripala Ugarskoj. O stupnju autonomije grada trebali su odlučiti gradski i saborski zastupnici, pa je u Rijeci došlo do podjele na dva politička tabora.

Luigi Peretti bio je predvodnik manjinske, autonomaške struje čiji su se pripadnici sastajali baš u ovoj ulici, konspirativno, u noćnim satima. Zbog toga su ih njihovi protivnici posprdno prozvali šišmišima, a ulica je s vremenom dobila ime Ulica šišmiš.

Budete li prolazili riječkim ulicama u kasnim noćnim satima, sjetite je se i prođite njome. Sa zida će vas gledati dva mala oka: reljef šišmiša, čuvara nestašnih sastanaka…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju