Kad ti život da limune, napravi limunadu. Kad se sistem raspadne i ostaneš sa 173 000 bunkera u zemlji koji više ne služe svrsi – napravi turističku atrakciju. O da, upravo toliko bunkera možete pronaći u Albaniji. U prosjeku je to skoro 6 bunkera po kilometru kvadratnom.

Izgrađeni su između 1960-ih i 1980-ih godina, kada je Albanija bila pod komunističkom vlašću, izolirana od svijeta i paranoična u doba Hladnog rata. Sami bunkeri odražavali su stav vječne pripravnosti. No, u konačnici nikad nisu poslužili svrsi, osim nekolicine koji su korišteni za vrijeme 1990-ih.

I danas je poznat prizor bunkera po Albaniji, čak i na plažama, dok su neki (primjerice po gradovima) uklonjeni. Neki propadaju, a neki se koriste za ljubavne susrete ili kao mjesta za uzgoj gljiva.

Neki od bunkera danas su pretvoreni u muzeje i galerije, a najpoznatiji među njima je tzv. Bunk'Art u Tirani. Nevjerojatno zdanje čiji hodnici nalikuju paukovoj mreži ima više od 100 soba, a izgrađeno je 1970-ih po želji komunističkog lidera Envera Hoxhe.

Trebala je to biti zaštita u slučaju nuklearnog rata – no, do njega nikad nije došlo, režim se urušio a Enver Hoxha nikad nije ugledao svoje remek djelo.

Tako je danas ovaj bunker turistička atrakcija i samo uspomena na jedno doba. U njemu su smještene galerija, ured neprofitne udruge, te replike ureda političkih dužnosnika. U njemu se odvijaju i okrugli stolovi, a ponekad čak i koncerti.

Bunkeri su postali jedan od najpoznatijih simbola Albanije, pa su tako postali i suveniri: možete kupiti magnete u obliku bunkera ili držače za olovke i noževe. Originalno, zar ne?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju