Sa sve većim razvojem prometa, porastom životnog standarda i protokom informacija, putovanja u nekad (pre)daleke krajeve postala su dostupna širim masama. Diljem svijeta buknuli su hoteli, resorti, beton, staklene zgrade, šoping centri, čitava industrija posvećena milijunskoj vojsci s fotoaparatima.

Dojučerašnji luksuz postao je standard: vidjeti Eiffelov toranj, španjolske plaže, švicarske planine, njujorški urbani kaos… Masovni turizam tek je nedavno počeo zabrinjavati širu javnost – počelo se govoriti o porastu cijena apartmana, zagađenju okoliša, istjerivanju lokalnih stanovnika iz gradskog centra i sl. I sama putovanja nekad se pretvore u bitku s drugim turistima za mjesto ili dobru fotku.

Zbog svega ovoga, lokalne vlasti i turisti počinju razmatrati mirnija mjesta, laganija putovanja i „zelenije“ opcije. U posljednje vrijeme sve se više stavlja naglasak na zaštitu prirode, zelenu industriju, etična putovanja. Za mnoge je to postao jednostavno trend, no nekima je to stil života i zakon na koji su odavno naviknuli.

Sejšeli - maleni i šareni (jeste li vidjeli njihovu zastavu?)

Otočna oaza usred tirkiznog oceana, u sjeni divovskih palmi na beskrajnim pješčanim plažama zvuči kao raj na zemlji. Pa, Sejšeli su jedna takva država koja je na vrijeme shvatila kakvo bogatstvo ima na dlanu.

Mala država u Indijskom oceanu s manje od 100 000 stanovnika ali s čak 115 otoka, bila je jedna od prvih u svijetu koje su prepoznale važnost očuvanja prirodnog i kulturnog dobra. Stoljetna, pa i tisućljetna izolacija Sejšela dovela je do velike bioraznolikosti, prednosti koje su itekako svjesni.

Danas je rekordnih 60 posto zemlje zaštićeno zakonom, plastika je zabranjena, u šumovitim djelovila na brdu zabranjena je gradnja hotela i turističkog smještaja… Sejšeli su izgradili reputaciju eco-friendly destinacije i pionira eko-turizma.

Više od pijeska, palmi i lijepih plaža

Neki će reći da su Sejšeli dosadni jer je to destinacija samo za izležavanje na plaži. Drugi kažu kako ne postoje dosadne stvari, već samo dosadni ljudi, pa u skladu s time podsjećamo da na Sejšelima postoji pregršt sadržaja za one koji ga žele.

„Inače nemam bogatu prošlost poput europskih država, ali kad ju imam – ona uključuje opake gusare“, tako bi nekako mogao glasiti meme o pisanoj povijesti otočja otkrivenog tek u 16. stoljeću. Zahvaljujući europskim zemljama otkrio je „čari“ kolonijalizma i robovlasništva, a kasnije i svjetskih ratova. Tako da, nemojte misliti da ovdje nema zanimljivih priča.

Ono najljepše ovdje ipak govori priroda. Samo jedan posjet botaničkom vrtu može biti nevjerojatno edukativno i zabavno iskustvo – cvijeće koje ovdje raste sigurno niste nigdje do sada vidjeli, a vodiči će vam ispričati zanimljivosti iz biologije poput onih da sjemenka Coco de mer palme može težiti i do 18 kilograma ili da najstarija kornjača ima 200 godina i skoro 400 kila.

Poželite li ih upoznati, krenite na lokacije koje su na popisu UNESCO-ove svjetske baštine.

Jedna od njih je Vallee de Mai. To je rezervat prirode na kojoj raste tzv. Coco de mer palma. Riječ je o endemskoj vrsti palme s najvećim sjemenkama i listovima koji mogu narasti u duljinu veću od 10 metara. Ovo ga čini jednim od rijetkih preostalih mjesta u svijetu s ovom vrstom drveća, ali i jedinstvenim vrstama ptica kao što su primjerice sejšelska crna papiga ili sisavaca poput sejšelske leteće lisice.

Druga je koraljni otok Aldabra Atoll. On je prilično izoliran, što je i bolje za njegove stanovnike: čak 100 000 divovskih kornjača koje ovdje žive u potpunom miru. Jedini stalni ljudski gosti ovdje su povremeni ribolovci i znanstvenici koji brinu o zaštiti ekosustava. Turistima je dozvoljen samo izlet brodom u pratnji čuvara.

Na Sejšelima nema ogromnih resorta, masovnog turizma ni nametljivih agenata koji će vam uvaliti bilo što ili vas uvaliti bilo gdje samo da proda svoj dio. Umjesto toga, država se okrenula održivom turizmu i zaštiti okoliša.

Rado će vas potaknuti da koristite bicikl umjesto automobila (kojih nećete mnogo vidjeti) ili vam ponuditi da sudjelujete u volonterskim aktivnostima poput istraživanja i skupljanja podataka tijekom ronjenja, mapiranja kornjača ili sudjelovanja u edukativnim radionicama.

Tajna uspjeha jednostavnija je nego što se čini

Za neke koji vole boravak u prirodi, ali i komfor koji omogućuje 21. stoljeće, to dvoje možda zvuči nespojivo. No, jedno ne isključuje drugo.

Na Sejšelima postoje moderni luksuzni hoteli i bungalovi u kojima ćete živjeti i jesti bolje nego doma. Postoje i ceste, dućani, turističke agencije i popularna mjesta koja svi žele vidjeti. Premda je turizam važan gospodarski sektor koji posredno i neposredno zapošljava gotovo 30 posto stanovništva, uspjeli su ga obuzdati na vrijeme i usmjeriti tako da ne nanese više štete nego koristi. Posljednjih godina Sejšeli su proglašeni za najmanje korumpiranu i prvu po visini dohotka afričku državu.

Nema nikakve čarobne tajne - stvar je samo u tome što su pronašli razumnu mjeru. Još je dug put do idealnog i dakako, imaju još problema za rješavanje. No, veliki korak već su napravili time što su kao prioritet postavili očuvanje prirode i okoliša umjesto zgrtanja profita na masovnom turizmu, pa kud puklo da puklo.

Ponuditi turistima osjećaj doma, ali ih i podsjetiti da su u prirodi uvijek gost – čini se da je ovo lajt motiv sejšelskog turizma. Dokle god to bude iznimka, a ne pravilo, uistinu vrijedi onaj stari sejšelski turistički slogan: „Neki drugi svijet…“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju