Iako niti hrvatske cestarine nisu jeftine, u Francuskoj ćete putovanje automobilom glavnom cestom platiti osjetno više. Prema britanskom istraživanju koje je analiziralo koliko moramo izdvojiti za putovanje cestama, mostovima i tunelima, Francuzi imaju najviše cestarine u Europi, dok su ceste u zemljama poput Finske, Estonije i Monaka besplatne. U Estoniji se cestarina plaća samo za vozila teža od 3,5 tone.

Stoga odlučite li se na kakav roadtrip i ne želite potrošiti previše na cestarine u Francuskoj, Italiji i Norveškoj mogli biste poželjeti skrenuti na sporedne ceste.

Primjerice putovanje od Pariza do Marseillea cestom A6/A7 platit ćete oko 480 kuna. Talijanska ruta od Milana do Napulja košta 460 kuna, dok je na trećem mjestu po visini cijena cestarina Norveška.

Od Bodöa do Osla pak valja izdvojiti oko 400 kuna. Sjeverna Makedonija je najisplativija; primjerice od Petrovca do Velesa cestarina je oko 10 kuna.

Među jeftinijim mostovima je onaj koji spaja Norvešku i Švedsku – Svinesundsbron stoji oko 16 kuna, a mostarina za Great St Bernard u Švicarskoj stoji 200 kuna. Najjeftiniji su tunel Sozina u Crnoj Gori i lučki tunel u Dublinu u Irskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju