Bajkoviti Amberg bavarski je grad na jugoistoku Njemačke koji leži na rijeci Vils i jedno je od mjesta na kojima nećete sresti puno turista. Taj srednjovjekovni ljepotan nosi nadimak Ei (jaje) zbog oblika svojih dobro očuvanih zidina. Nađete li se u Münchenu, Nürnbergu ili Regensbergu Amberg može poslužiti kao destinacija za jednodnevni izlet.

Zahvaljujući željeznoj rudi grad je u prošlosti imao dovoljno sredstava za izgradnju moćne utvrde koja je nekoć imala oko sto obrambenih kula. Stoga ne čudi da je srednjovjekovni pisar Michael Schwaiger govorio "München je najljepši kneževski grad, Leipzig najbogatiji, ali Amberg je najsigurniji!".

U razgledavanje Amberga možete krenuti od željezničke stanice na istočnoj strani Starog grada pa slijediti stazu koja vodi izvan gradskih zidina. Odmah iza ugla nalaze se Nabburger Tor (Nabburška vrata). Nekoć su kule oko tih vrata služile kao tamnice za zločince i neprijatelje.

Jedan od najboljih načina za upijanje lokalne atmosfere je posjet Marktplatzu koji je subotom osobito živ jer se tada skupi najviše prodavača koji na štandovima prodaju najrazličitije proizvode. Na južnoj strani stoji St Martin, gotička katolička crkva izgrađena 1421. Toranj visok 92 m dodan je tek 300 godina kasnije.

Vidjet ćete i Rathaus (gradsku vijećnicu) iz 14. stoljeća s prekrasnim vanjskim stubištem i balkonom. Spustite li se do rijeke možete krenuti na izlet brodom ili ploviti na splavi vikendom te se zaputiti prema Muzeju zrakoplovstva ili „najmanjem hotelu na svijetu.

Kako bi što povoljnije prošao, njemački mladoženja je sagradio kuću na prostoru nešto većem od dva metra između dvije zgrade u Seminargasseu. Od tada se kuća koja danas služi kao luksuzni hotel na lokalnom dijalektu zove Eh’haeusl (Ehe-Haus ili bračna kuća). Iako je uzak, hotel svojim gostima nudi spavaću sobu, kupaonicu i salon s kaminom.

Obzirom da zaposlenici nemaju gdje biti, gosti su u hotelu sami. Prema legendi, koja zvuči i kao odličan marketinški trik, oni parovi koji ondje prespavaju imat će sreće u ljubavi. Cijena noćenja u hotelu je 240 eura.

Prepoznatljivi u svijetu: Znate li zašto Grci boje kuće u bijelo i plavo? Naxos - 4 Santorini +0 Mykonos

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju