Iako ćete avionom brže stići na neku destinaciju, još uvijek postoji brojni ljudi koji uživaju u sporijem putovanju – vlakom. No ovdje nije riječ o običnim vlakovima već luksuznim vozilima koje nude koktel-barove, fine dining restorane i prostrane privatne kabine za spavanje, a poneki čak i usluge batlera. Cijena? Ako morate pitati, vjerojatno si ne možete priuštiti putovanje.

1. Venice Simplon-Orient Express

Venice Simplon-Orient-Express je jedan od najpoznatijih luksuznih vlakova na svijetu, a u vlasništvu Belmonda. Vozi na relaciji London-Venecija, a prolazi kroz Prag, Budimpeštu i Beč te Pariz. Putnicima je na raspolaganju osvježenje u prostranim kupaonicama povezanim s kabinama, usluga batlera 24 sati na dan i šampanjac koji se toči u potocima. Gospoda mora nositi odijelo prilikom dolaska na večeru, a nošenje traperica je zabranjeno u svakom trenutku.

Lyon Putovanja Putovanje vlakom iz Hrvatske: Upoznajte 6 francuskih gradova u zakon avanturi

2. Palace on Wheels
Vlak The Royal Rajasthan on Wheels poznatiji kao palača na tračnicama u vlasništvu Indian Railwaysa vodi putnike kroz turističke atrakcije u Rajastanu. Putnicima, pak, nudi privatnost i komfor. U svakom vagonu nalazi se svega tri kabine. Unutrašnjost je uređena s bogatim tepisima i draperijom te baršunastim naslonjačima. Na raspolaganju vam je knjižnica, bar, spa centar te dva restorana – Maharaja i Maharani – koji služe vrhunska jela indijske gastronomije.

3. Eastern & Oriental Express
Između Bangkoka i Singapura prometuje luksuzan vlak Eastern & Oriental Express kojeg karakterizirana zelena boja ukrašena zlatnim detaljima. Nudi četiri vrste kabina koje su klimatizirane, te dolaze s pripadajućom kupaonicom i wc-om. U njihovom restoranu možete uživati u odličnim specijalitetima azijske gastronomije, a svakako treba isprobati i ponudu njihovih koktela.

4. Deccan Odyssey
Deccan Odyssey je zamišljen kao luksuzni hotel na tračnicama koji putnike vodi kroz neke od najpopularnijih indijskih turističkih destinacija uključujući Maharashtru, Gou, visoravan Deccan te Delhi. Iskustvo uključuje boravak u luksuznim kabinama, ali i pristup sauni, poslovnom centru, koktel-barovima i restoranima.

Milano - 5 Putovanja Polako, ali jeftino: 6 ruta vlakom kojima možete istražiti predivnu Italiju

5. Flying Scotsman
Neki tvrde da je Flying Scotsman najpoznatija parna lokomotiva na svijetu. Ovaj je vlak počeo prometovati davne 1862. godine između Edinburgha i Londona, a i danas je u upotrebi. Obično se koristi za turističke ture po Ujedinjenom Kraljevstvu. Karte uvijek brzo planu, a velika je čast i spaziti tutnjajući vlak kako prolazi po pitoresknom engleskom krajoliku. Upravo zato po društvenim se mrežama uvijek šire savjeti gdje treba stati kako bi ugledali Flying Scotsmana u pokretu.

6. Golden Chariot
Prestižni vlak Golden Chariot obuhvaća 19 vagona s 44 kabine koji putnike vodi kroz jugozapadnu Indiju, odnosno njezine najpoznatije turističke odrednice u državama Goa i Karnataka. Ovdje možete uživati u putovanju sa stilom. Osim luksuznih kabina očekuje vam lounge bar, dva restorana, spa zona i fitness dvorana.

7. Belmond Royal Scotsman
Prije ulaska u vlak za vas će razvući crveni tepih, zasvirat će gajde, a osoblje će u potpunosti biti posvećeno svakoj vašoj potrebi. Baš zato odjednom se u ovom vlaku može voziti maksimalno 36 putnika – broj je ograničen kako bi se zadovoljila njihova i najmanja želja. Royal Scotsman vozi po planinskom prostoru Škotskog visočja od travnja do listopada svake godine, a obično su putovanja tematski isplanirana oko nekih važnih mjesta i turističkih atrakcija poput poznatog škotskog viskija.

Slika nije dostupna Putovanja Zadnja avantura pljačkaša: Groblje vlakova kraj zrcalnog jezera koje mnogi promaše

8. Golden Eagle Trans Siberian Express
Putovanje transibirskom prugom jedna je od onih stvari koje svi ljubitelji vlakova stave na svoju listu želja. Kako i ne bi kada je riječ o spektakularnom dvotjednom putovanju kroz pet država i osam vremenskih zona Euroazije koje ostavlja bez teksta. Želite li „odraditi“ ovo putovanje sa stilom, odaberite Golden Eagel Trans Siberian Express. Osim udobnih i sigurnih privatnih kabina, ovdje vam se nudi vrhunska kuhinja i bar lounge s pijanistom koji svira klasike dok vi uživate u zapanjujućim krajolicima koji promiču pred vama.

9. Maharaja's Express
World Travel Awards dodijelio je Maharaja's Expressu nagradu najboljeg luksuznog vlaka čak sedam puta. Maharaja's Express vozi iz Delhija na četiri popularne indijske turističke destinacije, a svaka od njih uključuje posjet Taj Mahalu. Na raspolaganju su vam luksuzne prostrane kabine s privatnom kupaonicom, televizijom i Wi-Fijem, kao i uslugom batlera 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

10. Pride of Africa

Ako želite Afriku obići sa stilom, vlak Pride of Africa izvrsno je rješenje. Rovos Rail nudi različite pakete putovanja tim luksuznim vlakom u trajanju od svega dva do 15 dana. Pride of Africa vodi kroz Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Zambiju i Tanzaniju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju