Vjerojatno nema tog putnika na svijetu koji ne zna za Uyuni – bolivijsko slano jezero čija površina nalikuje zrcalu. Zbog toga je i jedna od najpopularnijih atrakcija te set na kojem nastaju najljepše fotografije.

No, ono što već malo tko zna jest da je Uyuni i malo, prašnjavo selo pored jezera, kraj kojeg se nalazi ogromno groblje vlakova. Koliko ih je samo prošlo kraj slanog jezera, ne znajući za još jedno „mrtvilo“ na uglu, jednako atraktivno koliko i sablasno.

Da bismo razumjeli otkud oni tu, i što ih veže uz slavne američke pljačkaše s filmova, morat ćemo se vratiti 200 godina unatrag.

Kao iz filmova? Zato što i jest

Početkom 19. stoljeća, Uyuni je bilo živahno mjesto i centar prometnica koje su povezivale okolne gradove. Rudnik koji se ovdje nalazio zapošljavao je čak 19 000 radnika, a vlakovi koji su pristizali prenosili su robu, i njihove plaće.

Novac koji je pristizao prugom, namamio je i legendarne pljačkaše vlakova te ikone filmova o Divljem zapadu: Butch Cassidyja i Harry Longabaugha, poznatijeg kao Sundance Kid. Zajedno s Harryjevom partnericom, Ettom Place, uputili su se u Boliviju bježeći pred američkom policijom.

U jednom od svojih pisama, Butch je čak istaknuo kako odlaze u još jednu, posljednju avanturu pljačke vlaka prije nego odu u mirovinu. Sanjao je o lagodnom životu i ranču u bolivijskom gradu Santa Cruz. Mirovinu nije dočekao, no bolivijski pohod uistinu jest bio njihova zadnja avantura.

Opljačkali su vlak za Uyuni 1908. godine, no nekoliko dana poslije bolivijska vojska otkrila je kućicu u kojoj su se skrivali. U unakrsnoj paljbi koja je izbila, obojica su smrtno stradala. Njihova smrt i danas je okidač za brojne mitove i teorije, od one da je jedan ubio drugog a potom sebe, do onih da to nisu bili oni ili da su preživjeli napad i pobjegli.

Ne možeš imati problem s pljačkašima kad nemaš industriju

A što se dogodilo s gradom i vlakovima? Postojao je plan da se izgradi još veća mreža željeznice, no zbog nesretnih povijesnih okolnosti i tehničkih poteškoća ovaj plan je odgođen i na kraju – nikad proveden u djelo.

Stigao je i Drugi svjetski rat, nakon kojeg je rudarska industrija propala. Neki rudnici su naprosto bili istrošeni, a drugi zatvoreni. Zastarjeli vlakovi koji su služili za prijevoz robe i plaća više nisu bili potrebni, te su samo ostavljeni ovdje, Bogu iza nogu.

Prizor je naprosto filmski: na visoravnima gorja Ande, u pustinjskoj pustoši na kraju koje se nalaze samo vrhovi planina, spavaju stotine lokomotiva i vagona dok ih nagrizaju slani vjetrovi, šaraju grafiteri i povremeno opljačkaju vandali.

Među njima je i slavni vlak kojeg su opljačkali Butch Cassidy i Sundance Kid. Danas stoji ondje na posebnom postolju, pa ga možete posjetiti i dotaknuti dio slavne povijesti s kojom smo odrastali pred ekranima.

Kada posjetioci dođu, groblje postaje veliko igralište za male i odrasle. Slobodno možete ulaziti u vlakove i lokomotive, istraživati unutrašnjost, a netko je čak napravio i željeznu ljuljačku između dva vagona. Industrijska inačica slavne Instagram ljuljačke na Baliju…

Primijetit ćete da duž groblja prolazi pruga i vjerojatno pomisliti da je i ona mrtva. No, vlakovi ovdje voze i dan danas. Štoviše, vlakom možete i doći do Uyunija. Groblje se nalazi na rubu pustinjskog sela Uyuni odakle možete i prošetati, ili uzeti taksi za manje od 10 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju