Francusku kulturnu i prirodnu raznolikost teško je nadvladati, pa ne čudi da je i dalje jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu. Od srednjovjekovnih metropola do obalnih gradova lako je željeznicom doći do glavnih francuskih baština, a ako vam treba ideja, evo nekoliko naših omiljenih francuskih gradova u koje se može zaputiti iz Zagreba ili Rijeke.

Aix-en-Provence

Ovaj gradić smješten je u južnoj Francuskoj, a popularno je odredište brojnih Francuza u potrazi za malo mira i slobode. Prepun je ljetnikovaca iz 17. stoljeća koji daju ovom džepu Provanse osjećaj urbanog šika. Aix-en-Provence je također poznat po tome što je bio dom nekih od najistaknutijih umova u umjetnosti i književnosti, uključujući Paula Cézannea, čiji je studio otvoren za javnost, kao i Hemingwaya i Zolu, koji su posjećivali Les Deux Garçons brasserie u Cours Mirabeau, bulevaru u najstarijem dijelu grada.

Bordeaux

Mnogi ga smatraju svjetskom prijestolnicom vina, opojni je spoj elegancije i gradskog uličnog života iz 18. stoljeća, obrubljen prostranim vinogradima koji proizvode neke od najboljih svjetskih vina, a može se pohvaliti i najvećim svjetskim urbanim mjestom UNESCO zaštićene baštine. Place de Bourse jedna je od glavnih atrakcija s pečatom UNESCO-a. Grad je idealan i za bicikliranje, a najpopularnija je staza Roger Lepabie koja vodi do UNESCO zaštićenog starog grada St. Emilion. Poželite li posjetiti more, uhvatite 53-minutni vlak od Bordeauxa do Arcachona na obali Atlantika. Zaljev Arcachon savršeno je slikovit dio obale i dom najviših pješčanih dina u Europi, Dune du Pilat.

Lyon

Na manje od 2 sata vožnje vlakom iz Pariza, Lyon sakriva povijest staru više od dvije tisuće godina, s rimskim ruševinama i srednjovjekovnim spomenicima. Upravo je povijest zaslužna da se stari grad Lyona nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Posjetite Place Bellecour između rijeka Rhône i Saône prije nego što se zaputite uspinjačom F2 do vrha brda Fourvière kako biste razgledali lyonsku baziliku Notre Dame. Lyon je također jedan od francuskih gastronomskih velikana, s mnoštvom bouchona (tradicionalni lyonnais restorani) i restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Marseilles

Multikulturalni lučki grad s kulturnom poviješću koja se proteže unatrag do 600. Prije Krista. Marseilles je posljednjih godina otklonio svoje grublje rubove zahvaljujući tituli Europske prijestolnice kulture 2013. godine, nudeći bogatstvo muzeja, poput Muzeja civilizacije Europe i Mediterana, parkova, kulturnih središta i plaža. Gradska luka Vieux mjesto je okupljanja prošlosti i sadašnjosti Marseillesa, a ovdje ćete pronaći i brojne šetnice, kafiće, barove i pivnice.

Nica

Nica je već 1700-ih mamila posjetitelje na svoje obale Azurne obale zahvaljujući mediteranskoj klimi i pješčanim plažama. Prošećite stopama francuskih aristokrata Belle Epoque niz Promenade des Anglais, odmarajući se po potrebi na jednoj od ikonskih plavih stolica šetališta s pogledom na more. Uživajte lutajući starim gradom, njegovim ulicama prepunim živopisnih trgovina i kafića u kojima se možete osvježiti grickalicama Niçois i hladnom čašom lokalnog bijelog vina.

Reims

Smješten u srcu francuske regije Champagne, Reims je kulturni čep grada, a svakako pruža više za posjetitelje od vojih poznatih špilja. Njegova gotička katedrala, osnovana 1211. godine, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, kao i Palais du Tau. U Remsu postoji puno prilika da se napunite najpoznatijim istoimenim izvozom u regiji, šampanjcem. Istražite čuvene reimske građevine s brojnim vinskim podrumima koji se također nalaze na UNESCO-ovom popisu kulturne baštine.

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju