Kada maštamo o ljetu, često nas ponesu misli o Mediteranu i kao da zaboravimo koliko je još opcija u ne tako dalekom okruženju. A ponuda je dobra, gužve manje i cijene često „narodnije“. Tako je primjerice, na obalama Crnog mora lako pronaći brojne lijepe gradove s još ljepšim pogledom.

Jedno od takvih mjesta je Amasra, ljupki lučki gradić na sjeveru Turske, oko 3 sata vožnje od Ankare. Iako pripada Turskoj, podrijetlo imena mu je grčko, a spominjao ga je i grčki pisac Homer. Čak i u vremenima prije Krista ovo mjestašce pokazivao je turistički potencijal – o njemu se govorilo kao „zgodnom gradu“.

Cijeli grad može se obići pješke u nekoliko sati. Sastoji se od dva otoka, Velikog i Malog, a Veliki je s kopnom povezan prekrasnim rimskim mostom. Također, ima dvije najpoznatije plaže, Veliku i Malu. Kakva primamljiva imena! No, sigurni smo da ćete uživati u dugačkoj pješčanoj plaži s pogledom na prostranstva Crnog mora.

Amasra je predivan spoj osmanske i bizantske arhitekture, pa ćete uživati u šetnji malim, vijugavim uličicama i proučavanju starih tradicionalnih kuća načičkanih jedna kraj druge.

Zahvaljujući bogatoj povijesti, Arheološki muzej Amasre se definitivno treba naći na vašem popisu stvari koje treba vidjeti. Štoviše, jednom je odabran kao najbolji mali muzej godine u Turskoj. Tu je i dvorac Amasra kojeg su gradili i Rimljani i Bizant, te džamija koja je nekad bila crkva.

S lokalnom kuhinjom ne možete pogriješiti, naročito ako ste ljubitelj morskih plodova. Svježe i fino, za čime god da posegnete. A iako je najpoznatije piće tradicionalni turski ayran, bez brige – nećete ostati zakinuti za čašu dobrog piva ili vina.

Iako se kroz stoljeća razvijala i služila kao luka te mjesto trgovine, do današnjih dana Amasra je ostala malen grad s oko 6000 stanovnika. No, ljeti se broj ljudi u gradu popne i na 25 000. To svakako potvrđuje da je riječ o lijepom mjestu koje se isplati posjetiti, no ako želite mirniju atmosferu, radije dođite u ranu jesen kada je vrijeme još ljetno, a turisti odu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju