Živjeli u njemu ili ne, voljeli ga ili ne, teško je ne primijetiti da Zagreb svojim stanovnicima i onima koji se u njemu nađu na nekoliko dana daje stvarno fantastične mogućnosti za šetnju, rekreaciju pa i bijeg u zelenilo.

Obje obale Save odavno su zauzeli trkači, a na Sljeme više nije nimalo neobično skoknuti prije ili nakon posla. Vikendom je naravno nesnosna gužva na "prometnijim stazama" prema domovima pa mnogi odlaze prema zelenom Žumberku i Samoborskom gorju koji su nadohvat ruke.

Ali ako i ne stignete na "pravi" izlet, i u gradu, doslovno u zoni javnoga prijevoza, možete naći mir i nadisati se boljega zraka, uživati u tišini i cvrkutu ptica. I tu ne mislimo na parkove i uređene zone za rekreaciju, Maksimir, Jarun i Bundek, pa čak ni na Cmrok i Dubravkin put gdje rijetko možete imati mir, nego baš na šume, jezera i staze na kojima ćete se osjećati kao da ste stvarno daleko od grada.

Park-šuma Dotrščina

Park-šuma Dotrščina, ili odmilja – Dotka, nalazi se na granici Maksimira i Dubrave i zauzima ogromno šumsko područje sve do Marukševačke ceste na sjeveru. Dio najbliži parkingu je popločan, s klupama i javnom rasvjetom, a spomen-dio nazvan Dolina grobova Bakićevim skulpturama čuva sjećanje na 7000 ljudi koji su ovdje ubijeni u Drugom svjetskom ratu. Priroda se puno bolje nosi s ljudskim tragedijama, pa se baš ništa tužno, crno ili strašno ovdje ne osjeća, samo savršeni mir. Uz žubor potoka i kljuckanje djetlića možete prehodati i 15-ak kilometara da ne ponavljate put, a iako na parkingu zna biti gužva, u šumi najčešće nećete sresti baš nikoga.

Park-šuma Jelenovac

Park-šuma Jelenovac prava je šuma u centru grada, uz Pantovčak. Samo nekoliko minuta hoda od Ilice, vreva grada odjednom utihne, sivilo nestane i vi se nalazite u zelenoj oazi, okruženi šumskim hladom debelih hrastovima i ravnih bukvi. Jelenovac je još jedno mjesto koje su „posvojili“ joggeri, trekkeri, biciklisti i šetači, a ponekad i koja zalutala srna s Medvednice.

Park-šuma Grmoščica

Grmoščica je omiljeno mjesto rekreativaca na Črnomercu, tek malo zapadnije od Park-šume Jelenovac. Odmah na ulazu u šumu dočekuju vas sprave za vježbanje i zabavni poligon napravljen od drvenih trupaca, a osim uređenih biciklističkih i trim staza, ovdje je i igralište za mali nogomet i biciklistički poligon, Ali dovoljno je putova i za šetače koji ih s postavljenih ploča uče o flori i fauni ovog područja, nudeći im pritom pravu šumsku šetnju – tek nekoliko minuta od tramvajske stanice. Uređeni vidikovac s magičnim pogledom na grad vrijedi izleta u ovu zelenu oazu i tijekom dana, ali i uvečer kada se počnu paliti gradska svjetla.

Jezera Savica

Jezera na Savici, na sjevernoj obali Save kod Toplane pravi su rezervat divljine kojem se čude i Zagrepčani. Osim ribiča - oni jako dobro poznaju ova jezera, kao i ljubitelji ptica jer ovo je i zaštićeno ornitološko područje. Nekoliko jezera spojenih romantičnim puteljcima, malene plaže do kojih se probijate kroz gustiš i priroda u svom neošišanom izdanju isti će čas učiniti da zaboravite da ste na nekoliko minuta od strogog centra grada, a ako ste od bijelih tenisica i uređenih izletišta, Jezera na Savici mogla bi vam biti i malo previše prirode.

Jezero Ontario

Jezero Ontario zadnje je u nizu od nekoliko jezera na južnoj obali Save na zapadu grada, uz koja prolazi autoput, a najpoznatija orijentacijska točka na njemu je motel Plitvice. Iako blizu autoceste, kao da je nema, jer je područje ogromno. Nepregledno duga livada uz Savu, načičkana kamp-kućicama, ribičima u punoj opremi i čitavim obiteljima koje su otkrile ovo odlično mjesto za piknik, kupanje i sve što se već radi u prirodi, podsjeća na Zagreb kakav je, prema priči, bio nekada i zaboravljeno savsko kupalište koje je bilo omiljeno izletište o kojem se maštalo čitav tjedan.

  Komadić raja: Pet prekrasnih hrvatskih plaža na kojima nedostatak bara ništa ne znači Mali Bok, Cres Plave grote, Cres Sveta Nedjelja, Hvar +3 Žuljana, Pelješac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju