Zemlja Vatre i Leda uskoro dobiva novu turističku atrakciju – muzej posvećen vulkanskoj aktivnosti Islanda. Točnije, dobiva Muzej vulkana koji će biti izgrađen u regiji Myvatn poznatoj po veličanstvenim krajolicima, ali i seizmičkoj aktivnosti.

Muzej vulkana je osmišljen tako da se u potpunosti integrira u okoliš koji slavi. Struktura će imati eliptičan oblik koji nalikuje na vulkanski krater s kosim krovom koji izgleda kao da izranja iz zemlje.

Projektirala ga je kineska arhitektonska tvrtka Studio RE + N crpeći inspiraciju iz postojećih prirodnih elemenata ovoga države poput vulkanskih kratera, termalnih kupki i jezera. Njegov oblik usklađen je i s dva obližnja polja lave koji se zovu Hvarfjall i Dimmuborgir.

Muzej vulkana bit će izgrađen u Myvatnu na Islandu Muzej vulkana bit će izgrađen u Myvatnu na Islandu (Foto: @Arch-Exist/junya.ishigami+associates)

“Naša vizija je stvoriti prostor u kojem se ljepota prirode i promjena godišnjih doba doživljavaju kroz različite prostore i iskustva muzeja,” rekao je projektni arhitekt Yuting Zhang, suosnivač i direktor dizajna Studija RE+N.

Muzej ima kružni raspored podijeljen na tri različite staze koje posjetitelji mogu slijediti, a koje vode do unutarnje galerije s umjetničkim djelima i instalacijama, krova s vidikovcem te vanjske strukture koja služi kao muzej na otvorenom.

Dizajn Muzej vulkana dobitnik je nagrada Architecture MasterPrize u 2023. godini u kategoriji konceptualne arhitekture. Kako je zamišljen otkrijte u fotogaleriji na početku teksta.

Predivno jezero u predgrađu Pakla: Jedinstveno kupalište na sjeveru Islanda Island - 5 Island - 4 Island - 1 +1 Island - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju