Što točno čini destinaciju podcijenjenom? Govorimo li o mjestima koja se ne pojavljuju redovito na listama najboljih destinacija? O mjestima koja nemaju značajnu posjetu turista? Mjestima koja su skriveni dragulji, van turističkih vodiča, ili o onima koju nude izvrsne alternative popularnim mjestima u istoj regiji? Odredišta na ovom popisu spadaju u barem jednu od tih kategorija, a vi malo razmislite gdje biste se mogli zaputiti u narednim mjesecima…

Mongolija

Poznata po svojim tradicionalnim šatorima (jurtama), prijateljski raspoloženim nomadima i krdima divljih konja koji gaze netaknutim stepama, Mongoliju morate doživjeti da biste vjerovali u njenu magiju. S novom međunarodnom zračnom lukom i povoljnim obilascima s lokalnim vodičima, ova naizgled daleka zemlja je dostupnija nego što biste očekivali. Za savršeni uvod u zemlju, provedite nekoliko dana u glavnom gradu, Ulan Batoru, a zatim uživajte u planinama i svježem zraku Nacionalnog parka Gorkhi Terelj.

Cuenca Cuenca (Foto: Getty Images)

Cuenca, Ekvador

Za relativno mali grad (iako je treći po veličini u Ekvadoru), Cuenca ima veliki značaj kad je u pitanju kultura. To je arhitektonska ljepotica čije je povijesno središte proglašeno mjestom Svjetske baštine UNESCO - a 1999. godine. Dom je mnogih obrtnika i umjetnika koji izlažu svoje radove na godišnjem gradskom festivalu umjetnosti, Bienal de Cuenca. To je središte tradicionalnih zanata - ovdje se izrađuje poznati panamski šešir (zapravo nazvan Montecristi), a putnici mogu posjetiti radionice kako bi vidjeli zamršeni proces izrade šešira u punom jeku.

Turku, Finska

Između finskih gradova Turkua i Helsinkija postoji dugogodišnje rivalstvo - i to s pravom. Turku, drugi grad i povijesna prijestolnica zemlje (bez titule je ostao 1812.) jednako je spektakularan kao Helsinki. Nadimak "Pariz Finske" nosi zahvaljujući svojoj obali na rijeci Auri i uspješnoj kulturi kafića i barova. Turku je također najstariji grad u Finskoj (vrvi srednjovjekovnim atrakcijama poput dvorca i katedrale) i središte zelenih inovacija. Svakako odite na obilazak koji nudi kušanje lokalnih proizvoda na električnom brodu i vinite se niz Auru sa stilom.

Karpatos, Grčka

Dok turisti hrle kako bi gledali zalazak sunca u prenapučenom Santoriniju ili se sunčali na prepunim plažama Mykonosa, Grci obično idu na četverosatnu vožnju trajektom od Rodosa do malenog dodekaneškog otoka Karpatosa. Učinite isto i opustit ćete se na nizu gotovo pustih plaža koje zapljuskuju netaknute vode i koje posjećuju morske životinje. Isprobajte lokalnu hranu u tavernama Olymposa, planinskog sela koje djeluje kao da je zamrznuto u vremenu, gdje žene još uvijek nose šarenu tradicionalnu nošnju, a jedini promet odvija se – magarcima.

Bray, Irska

Upravo je dolazak željeznice 1854. Bray, grad udaljen samo dvadesetak kilometara južno od Dublina, učinio toliko popularnim da je postao poznat kao irski Brighton. Nakon godina propadanja, njegova dugačka obala sada vrvi kafićima i restoranima. Prošećite do više od 200 metara visokog Bray Heada, vrijednog uspona od sat vremena zbog panoramskog pogleda s njegovog stjenovitog vrha.

Nikad povoljnije do Bliskog istoka: Najpopularnije i najpovoljnije destinacije za ovu godinu Egipat Petra - 4 Saudijska Arabija - 5 +2 Saudijska Arabija - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju