Posjetite Maroko početkom ili krajem travnja te tijekom svibnja jer temperature su tada idealne, a cijene karata jeftinije. Želite li proći još jeftinije, možete putovati i u ožujku. Želite li baš doživjeti Maroko, izdvojite minimalno tri do četiri dana, a poželjno je i više. A doživjet ćete ga na autentični način ako odsjednete u riadu – tradicionalnoj marokanskoj kući.

Čarobni riadi za potpuni doživljaj Maroka

Riad u prijevodu znači vrt, a upravo se on nalazi u središtu kuće pravokutnog oblika. U vrtovima se obično nalaze bazeni ili fontane, bilo kakav oblik osvježenja koja će stanarima olakšati visoke pustinjske temperature.

Smještajem u riadu posjetitelj doživi Maroko na najautentičniji mogući način koliko je to smještajem moguće. Ako neće prihvatljivija cijena onda će sigurno nterakcija s domaćim ljudima, domaća kuhinja, intimnija atmosfera nego u hotelima i pogled na marokanski način života izbliza presuditi u odabiru riada kao smještaja u Maroku. 

Doručak u riadu Doručak u riadu (Foto: Getty Images)

Cjenjkanje na tržnici, a gdje drugdje!

Tekstil, koža, keramika, začini - ako ste ljubitelj ijednog od navedenog, jednostavno morate posjetiti marokanski souk (odnosno tržnicu). Gradovi poput Marakeša i Essaoiure poznati su po fenomenalnim tržnicama,među kojima ne smijete propustiti posjetiti i jednu od najstarijih na svijetu. 

Jemma el Fna spoj je blještavih rukotvorina, opojnih mirisa, ali i snalažljivih trgovaca. Iako bi se na tržnici mogli zadržati i cijeli dan, nikako si to nemojte dopustiti jer ćete prije ili kasnije podleći nagovoru trgovaca i kupiti nešto što vam zapravo neće trebati. A dok ste tamo, vjerujte mi, sve vam treba.

Jemma el Fna Jemma el Fna (Foto: Getty Images)

Uličice prepune kožnih torbi i papuča, bačve prepune egzotičnih začina, prekrasne srebrne lampe i lažnim draguljima optočene haljine doslovno će vas mamiti da tražite dalje, lutate i na kraju posegnete za svojim novčanikom. Bilo kako bilo, Jemma el Fna tržnica je koja će vam ponuditi iskustvo kakvo vam rijetko koja tržnica može. I jedno zapamtite, cjenkanje je obavezno.

Mjesta kao filmski setovi

Svaka zgrada, kutak bazara ili vidikovac u Maroku već je dovoljno dobra za neku filmsku kulisu, no u pustinjskom gradu na planini Atlas koji je poslužio kao savršena lokacija mnogim filmovima snima se potpuno neometano. 

Quarzazate Quarzazate (Foto: Getty Images)

Na planini Atlas, pet kilometara od popularnog mjesta Ouarzazate nalazi se lokacija koju je prvi otkrio redatelj David Lean još 60-tih za snimanje dijela filma Lawrence od Arabije, pa kasnije su se tamo snimale pojedine scene iz Mumije, Gladijatora, Pad crnog jastreba, Princ Perzije, te čak i dijelovi Igre prijestolja i Zakon braće.

Zbog holivudske potražnje te lokacije osnovan je Atlas Studios, 1983. koji možete posjetiti i vidjeti setove za najrazličitije filmove. Vanjski i unutarnji setovi, uredi za produkciju, radionice, staje i trenirane životinje, sve je to dio ovog poznatog filmskog studija. Egzotičan ambijent i predivna pustoš stvaraju dojam kao da ste na kraju svijeta, a već iza ugla skrivaju se sadržaji. Par kafića, hotela, dućana, kuća domaćih ljudi koji su – usput rečeno – izvrsni domaćini...Ambijent Bliskog istoka, bez kaosa Bliskog istoka zaslužio je i nadimak „pustinjski Hollywood“, a ako ga odlučite posjetiti ulaz ćete platiti otprilike 50 dirhama, što je 90 kuna.

Ait Benhaddou Ait Benhaddou (Foto: Getty Images)

No, nemojte doći, poslikati se i otići bez da posjetite slatki Ouarzazate i obližnjeg UNESCO-vog štićenika, utvrđeno selo Ait Benhaddou koje je također „glumilo“ u mnogim filmovima.

 Hrana na uličnim štandovima

Odmah do tržnice Jemma el Fna nalazi se veliki broj štandova koji se bude tek kada zađe sunce. Ovdje možete uživati u svježe pripremljenoj hrani iz svih dijelova Maroka i možda probati najbolje janjeće kobasice u životu.

Iako se na prvu sve čini prljavo i neuredno, pokušajte zaboraviti taj dojam i jednostavno se opustiti u uživanju u hrani koju teško da ćete igdje probati. Savjet je, kao i svugdje, da birate one na kojima jedu lokalni stanovnici. To su provjereni štandovi s kvalitetnom ponudom.Svakako probajte puževe u juhi, koji se poslužuju na samo 3 štanda, pravi marokanski kus kus ili pak njihovo tradicionalno jelo tajin. 

Jemma el Fna navečer s otvorenim štandovima s hranom Jemma el Fna navečer s otvorenim štandovima s hranom (Foto: Getty Images)

Iako smo već rekli da ćete takvu hranu moći probati samo tamo, probajte ju napraviti kod kuće i barem okusima otputovati u Maroko dok kupujete avionsku kartu za Crveni grad. Zamirišite dom začinima, napravite piletinu punu okusa ili kuskus na marokanski način, a sve za te recepte pronađite u obližnjem Lidlu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju