Iako ljubitelji Harryja Pottera nažalost ne mogu posjetiti mjesta poput Hogwartsa i Hogsmeadea u stvarnom životu, još uvijek postoje stotine lokacija diljem svijeta koje su korištene kao inspiracija za knjige i filmove. Postoje deseci dvoraca, sveučilišta, neobičnih sela i uličica koje se koriste kao lokacije za snimanje filmova koje posjetitelji mogu posjetiti, ali postoji i mnoštvo lokacija koje jednostavno izgledaju kao da pripadaju čarobnjačkom svijetu Harryja Pottera. Vežite se, polijećemo!

Knjižnica John Rylands, Manchester

Jeste li ikada željeli doživjeti fascinantne, gotičke dvorane Hogwartsa? Knjižnica John Rylands u engleskom gradu Manchesteru, idealno je mjesto! Sa svojom zadivljujućom neogotičkom arhitekturom, visokim policama za knjige i brojnim čitaonicama, ova knjižnica izgleda kao da bi lako mogla biti iz svijeta čarobnjaka. Knjižnica Johna Rylandsa navodno je inspirirala neke vizuale Hogwartsa za filmove o Harryju Potteru, ali nikada nije korištena za snimanje scena filma

Knjižnica John Rylands Knjižnica John Rylands (Foto: Getty Images)

Colmar, Francuska

U onima koji su čitali knjige o Harryju Potteru javit će se osjećaj očajničke želje za šetnjom Hogsmeadeom (imaginarno selo) tijekom Božića i uživanja u toploj čaši butterbeera. I dok fanovi mogu posjetiti stanicu Goathland u Engleskoj koja je korištena za prikaz ovog sela, također bi trebali posjetiti i neobično alzaško selo Colmar u Francuskoj tijekom vremena Božića kako bi se osjećali kao da su uletjeli u pravi, u knjigama opisani Hogsmeade.

Sveučilište Georgetown, Washington

U jedno od mnoštva nevjerojatnih mjesta koje obožavatelji Harryja Pottera mogu posjetiti a da se nalaze van Engleske, je Sveučilište Georgetown u gradu Washingtonu. Ova je lokacija jedno od mnogih mjesta u SAD-u koja su nadahnula filmove Harryja Pottera. Healy Hall posebno izgleda kao američka verzija dvorca Hogwarts, zahvaljujući svojim visokim tornjevima i gotičkoj arhitekturi. Sveučilište Georgetown nije nesvjesno ove činjenice i čak se ponosi što nudi tečaj pod nazivom "Knights of Old & Harry Potter". Ono nedvojbeno ima čarobni ugođaj koji će voljeti obožavatelji najpoznatijeg malog čarobnjaka.

Georgetown Georgetown (Foto: Getty Images)

Glencoe, Škotska

Evo nas konačno na mjestu i gdje su neke scene iz filmova snimane. Naravno, postoji mnogo lokacija diljem Ujedinjenog Kraljevstva, ali čudesno je ovo mjesto u Škotskoj! Obožavatelji će sigurno prepoznati neke kadrove iz filma Zatvorenik iz Azkabana koji su snimljeni u veličanstvenim visoravnima u Glencoeu u Škotskoj. Hagridova koliba, Hogwartsov most, pa čak i Hermionino udaranje Malfoya snimljeni su u ovom zadivljujućem području.

Victoria Street, Edinburgh

I dok J.K. Rowling nikada nije potvrdila tvrdnje o inspiraciji za Dijagonsku aleju, postoji mnogo rasprava na internetu o Victoria Streetu u Edinburghu i nekolicini drugih lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bez obzira na ove rasprave, obožavatelji Harryja Pottera mogu apsolutno uživati u Victoria Streetu i njezinim sličnostima sa svijetom čarobnjaka. Šarene trgovine koje se nižu popločanom ulicom privući će putnike koji traže Ollivanderovu trgovinu štapićima ili pub u kojem će uživati u već spomenutom butterbeeru.

Službena Harry Potter kuharica: Pripremite sami pravu čarobnu gozbu iz Hogwartsa Službena Harry Potter kuharica, drugi dio - 8 Službena Harry Potter kuharica, drugi dio - 7 Službena Harry Potter kuharica, drugi dio - 1 +4 Službena Harry Potter kuharica, drugi dio - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju