Zamislite sljedeću situaciju. Sedam je ujutro na aerodromu u Berlinu. Ploča s odlascima navodi odredište vašeg leta u 9:25 kao „nepoznato“, a karta za ukrcaj, kad ju dobijete, također ne navodi odredište. Imate pun kovčeg vjerojatno pogrešne odjeće i nekoliko briga, a avantura tek počinje jer putujete u nepoznato.

Jedino što znate je i da ostalih 180 putnika koji se ukrcaju na let nemaju pojma kamo se ide, a rečeno je tek da će temperatura biti +20 i da je potrebno spakirati kupaće kostime.

„U stara vremena putovanja su bila avantura“, rekla je Alexandra Kaoukji, voditeljica odnosa s medijima u Scandinavian Airlinesu koji organizira ovakva putovanja, prenosi Timeout. Oni žele putovanja ponovno učiniti posebnim.

Turisti Turisti (Foto: Shutterstock)

Stoga su ponudili tajanstveno putovanje svojim EuroBonus članovima. Letovi su kupljeni korištenjem EuroBonus bodova, skupljenih kroz česta putovanja. Stvar se odmah pokazala popularnom, te se 6 tisuća putnika prijavilo se za četverodnevno putovanje. Čak i prije putovanja, SAS je razmišljao o dodavanju misterioznih putovanja u svoju ponudu, a nakon uspjeha prvog, planiraju redovito izvoditi putovanja.

Tajanstvena putovanja rastući su trend u Europi i šire, gdje kupci – bilo kao dio grupe ili kao pojedinačni putnici – kupuju (ili osvajaju) zrakoplovne karte i putne pakete ne znajući kamo su krenuli. U događaju koji je ranije ove godine postao poluviralan, Wizz Air je 30 – ak turista razveselio putovanjem života na nepoznato odredište, za koje se ispostavilo da je riječ o turskoj Antaliji.

Ali ne morate biti sretni dobitnik da biste otišli na ovakvo putovanje. Ako možete letjeti iz Frankfurta ili Münchena, Lufthansa vodi Lufthansa Surprise, gdje možete rezervirati nasumični let prema svojoj omiljenoj vrsti putovanja, te je to za nas iz Hrvatske, daleko najlakša opcija.

Turisti - 2 Turisti - 2 (Foto: Unsplash)

U Londonu, tvrtka Journee nudi individualna tajanstvena putovanja, gdje klijenti odgovaraju na upitnik s detaljima svojih preferencija. Pitaju vas sve, od toga jeste li tip za boravak na otvorenom do toga koliko volite povijesne znamenitosti, šarmantna sela i umjetničke galerije, a također ćete morati navesti svoje prave crvene linije. Mrzite obilazak destilerije? Niste ljubitelj sauna? Možete čak isključiti cijele zemlje. Zatim vas spajaju s vama nepoznatim odredištem, organiziraju let i hotel i daju prijedloge stvari koje možete učiniti.

Porast interesa za tajanstvena putovanja govori o tome koliko je rezervacija ljetovanja postala zahtjevna. Po nekim istraživanjima, prosječni putnik pregledao je najmanje 141 web-stranicu prije nego što je krenuo na put: s beskrajnim mogućnostima na dohvat ruke i neograničenim mjestima za istraživanje, ono što se prije činilo kao sloboda izbora sada se čini kao beskrajni labirint u kojem nikad ne možete biti zadovoljni. Putovanje nakon pandemije čini se stresnijim i kompliciranijim nego ikad, a more informacija u tome često odmažu.

Naravno, valja uzeti u obzir da baš vi možda i niste osoba od odmora gdje idete u nepoznato, ali ako želite isprobati nešto novo – ovo se nameće kao prava avantura. Otkrit ćete mjesta o kojima nećete prije istražiti sve živo i neživo u bespućima interneta, tako da ćete možda ponovno naučiti kako istinski uživati na putovanju.

Prekrasna, ali daleka: Mjesta koja bi trebalo vidjeti barem jednom u životu Udaljena mjesta - 1 Udaljena mjesta - 2 Udaljena mjesta - 3 +1 Udaljena mjesta - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju