Na jugu talijanske regije Toskane, jednog od najljepših dijelova Italije, leže neobične ceste skrivene od pogleda javnosti. Idealne su za izlet u prirodu i planinarenje, pa ih nemojte propustiti kada budete u prolazu.

Pronaći ćete ih pod imenom Via Cava. Premda postoji nekoliko takvih puteva s istim imenom, ovi u Toskani su najpoznatiji.

Riječ je o tajanstvenoj mreži nekadašnjih puteva kroz velike stijene čije litice dosežu i po dvadesetak metara visine. Staza je duga oko 16 kilometara, a kako hodate sve dalje, tako i „propadate“. Staza se spušta i u jednom trenutku nalazite se u ravnini s korijenjem drveća koje se nadvija nad vama.

Via Cava podsjeća na prolaze kroz kanjone, a neki od puteljaka povezuju grobnice i gradove. Već njihovo ime upućuje na činjenicu da su ceste iskopali ljudi, no ne zna se mnogo o njima.

Pretpostavlja se da su ih isklesali narodi koji su ovdje živjeli prije Rimljana, dakle Etruščani. Isto tako, neki smatraju kako su ceste starije i od njih.

Razlog za gradnju ovih cesta još je manje poznat: preostaje pitanje zašto bi uopće gradili ceste kroz stijene, kada su ih lako mogli zaobići ili prijeći preko njih. Možda je ovo bio veliki kamenolom ili kanal za vodu? Potonula staza koja je spajala grad s grobnicama izvan grada? Obrambeni sustav?

A možda je i bolje da neke stvari ostanu skrivene, u svijetu u kojem je sve raščarano i dostupno kao na dlanu. Stoga, gojzerice na noge i putem tajanstvenih staza prekrivenih mahovinom i svim nijansama zelene. Priča se kako su ove staze posebno čarobne u sumrak kada se osjetila izoštre, a putevi postanu još misterozniji…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju