Čim smo čuli da u Rusiji postoje misteriozne špilje kojima znatiželjnici njuškaju od doba Sovjetskog saveza, gdje ljudi nestaju, a KGB nema veze s tim – odmah smo se zainteresirali.

Svega pola sata vožnje od Sankt-Petersburga, u selu Sablino smjestile su se misteriozne špilje, prekrasni slapovi i stare ruske daće iz 19. stoljeća.

U 19. stoljeću Sablino je bio lokalitet na kojem se vadio kvarcni pijesak za proizvodnju stakla. U isto to vrijeme, gradio se obližnji Sankt-Petersburg – car Petar Veliki je u želji da stvori jedan od najmodernijih i najljepših gradova Europe pozvao najbolje arhitekte koji su se bacili na posao.

Vađenje pijeska bio je proces koji je trajao sve do 1924. godine kada je zadnji rudar napustio rudnik. Sve što je ostalo iza njih bile su današnje špilje Sablino.

Godinama su se ovdje, na rubovima Sankt-Petersburga skupljali kojekakvi disidenti, vagabundi, ali i znanstvenici i turisti željni adrenalina. Lokalni stanovnici prisjećaju se priča svojih baka i djedova o tome kako su koristili špilje za skrivanje pred nacističkom vojskom u Drugom svjetskom ratu. Drugi se sjećaju okupljanja sovjetskih disidenata u špiljama, gdje su čitali knjige i pričali o zabranjenim temama.

Stoga nije ni čudno da se danas uz mračne odaje špilja vežu kojekakve bizarne i zastrašujuće priče. Došlo je do toga da ih neki čak nazivaju ruskim Bermudskim trokutom jer su neki gosti špilje znali nestajati (a začudo, u tom slučaju glavni sumnjivac nije odmah bio zloglasni KGB).

Rupe za lisice

Ruske vlasti su 1976. godine uvidjele njihov potencijal i proglasile ih rezervatom prirode te uredile tako da turisti mogu ulaziti. Danas se kompleks sastoji od četiri velike špilje koje imaju svoju glavnu „odaju“ i nekoliko manjih u kojima se sezonski postavljaju galerije.

Lako je izgubiti se u labirintima, pa se ne preporučuje ulazak bez vodiča. Osim toga, neki prolazi su toliko uski da mogu izazvati paniku kod klaustrofoba – govorimo o prolazima visokim svega 50 centimetara, a dugačkima i po 15 metara. Domaći iz zovu rupama za lisice. No bez brige, postoje i dijelovi koji će vas oduševiti, i za koje se malo provlačenja isplati.

Tako će vas primjerice neki hodnici odvesti do malih jezera, a dođete li u pravo doba, dočekat će vas okićeno božićno drvce.

Odlučite li se za posjet ovim famoznim špiljama, za najpotpuniji dojam savjetuje se tura zvana „Zemlja špilja“. Vodiči vas pritom kroz čak 2 i pol sata vode kroz njene odaje i pričaju zanimljive priče i nevjerojatne povijesne detalje. Također, moguće je proslaviti i Novu godinu ili Noć vještica ovdje, ako niste plašljivi.

Kako provlačenje kroz špilju izgleda u praksi, pogledajte ovdje:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju