Ruski ljepotan prije par godina je u izboru portala World Travel Awards proglašen najboljom kulturnom destinacijom na svijetu. Neke od razloga zbog kojih je tako donosimo u ovoj priči.

Sankt-Peterburg, grad značajan za povijest zemlje i drugi grad po veličini u majčici Rusiji, relativno je mlad. Osnovan je tek početkom 18. stoljeća. Za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prijestolnicom, što je i ostao sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigli najbolji arhitekti iz cijele Europe koji su sagradili jedan od najmodernijih i najljepših gradova. Mnoge građevine podsjećaju na one u Parizu jer je car "bio lud" za glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palače i muzeji, a padom Sovjetskog Saveza iz godine u godinu raste i broj posjetitelja.

Da više ne duljimo, predstavljamo vam nekoliko stvari koje morati napraviti i  vidjeti u Sankt-Peterburgu.

Kazanska katedrala

Ovo remek-djelo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekt Andrey Voronikhin, zbilja je šteta preskočiti. Sagrađena je u 19. stoljeću, za vrijeme komunizma služila je kao muzej, no prvobitna namjena vraćena joj je 1992. godine.

Alexandrinsky teatar

Možete mu se diviti i izvana, ali naša je preporuka da se "isprsite", kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikhvin

Rusija je svijetu dala more umjetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živjeli su u Sankt-Peterburgu. Ovdje su na kraju i pokopani, pa im možete odati počast na groblju Tikhvin.

Muzej Kunstkamera

Posjetite najstariji muzej u Rusiji, koji je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata, pa ga se zbilja isplati vidjeti.

Bijele noći

Ako putujete u lipnju, nemojte propustiti Festival bijelih noći. Zbog zemljopisnog položaja u lipnju u gradu gotovo i nema mraka, a od svibnja do srpnja održava se festival prepun koncerata, vatrometa…

Opustite se u "Marsovu parku"

Park nazvan po rimskom bogu rata smjestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više ne budete htjeli otići.

Krstarica Aurora

Naučite sve o ruskoj vojnoj povijesti u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod, jasno, nalazi se na rijeci Nevi.

Ermitaž

Jedan od najslavnijih i najvećih svjetskih muzeja svoje je mjesto našao u Sankt-Peterburgu. Na njega zbilja ne treba trošiti riječi, jer ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne vidite papu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju