Vidjevši naslov, vjerojatno ćete reći – gradovi ne miriše. Obično imaju industriju, veliko prisustvo smoga i nije baš da ih zamišljamo mirisne. Puno je i u njima ljudi, smeća, svega. Ipak, nedavno je provedeno istraživanje u kojem su analizirani mirisi 30 velikih gradova, a sve u svrhu kako bi se otkrilo koji najljepše miriše.

U svrhu istraživanja, analizirani su čimbenici koji uključujući čistoću, udio cvjećarnica, pekarnica i prodavaonica parfema kako bi svakom gradu dali „ocjenu mirisa“. A grad koji je našao put do vrha ljestvice bila je grčka Atena. Da, upravo tako – grčka prijestolnica najmirisniji je grad.

Atena - 3 Atena - 3 (Foto: Guliver / Thinkstock)

Odgovor vjerojatno leži u brojnim uličnim tržnicama koje pružaju miris svježih proizvoda, začinskog bilja i raznih grčkih delicija. Atena je praznik za osjetila, s ocjenom 8,3 od 10 na mjeraču mirisa. Od slatke tiropite do ljepljivo-slatke baklave, gradske pekare itekako doprinose finim mirisima.

Najmirisniji grad u Europi

Atena je i cvjetni raj, s 31 cvjećarnicom i 22 parfumerije na 10 četvornih kilometara, što znači da se delikatni mirisi mogu osjetiti u svakom kutku grada. Predanost grada čistoći također se odražava u Indeksu ekološke učinkovitosti (EPI), koji je dobio visoku ocjenu. Stoga sljedeći put kada planirate putovanje, nemojte slijediti svoje srce – slijedite svoj nos.

Iako je Atena možda zauzela prvo mjesto, vrijedno je spomenuti druge gradove koji su dospjeli na popis gradova svijeta s najljepšim mirisom. Pariz, sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, osvojio je srebrnu medalju, a odmah iza njega je Zürich, poznat po svojoj čistoći i slikovitom okruženju.

U TOP 10 još su se redom našli Dublin, Luxembourg, Nicosia, Kopenhagen, Bukurešt, Valletta i Amsterdam.

Stijene koje lebde: Pogledajte kako izgleda život na liticama koje se dižu i više od 300 metara u vis Meteora - 4 Meteora - 3 Meteora - 2 +1 Meteora - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju