Medvedgrad pokraj Zagreba utvrđeni je srednjovjekovni grad koji pruža uvid u bogatu hrvatsku povijest. Impresivna građevina nalazi se na planini Medvednici i nudi spektakularne poglede na grad. Nije  čudno da je ovo mjesto popularno među vikend-izletnicima koji su u potrazi za aktivnim odmorom nadomak ruke.

Posjetitelji mogu istražiti ruševine zidina dvorca, kula i vrata, koji su godinama stručno očuvani i održavani. Područje je okruženo bujnim šumovitim terenom i sadrži više pješačkih i biciklističkih staza za avanturiste koji žele istraživati izvan zidina dvorca. Dok lutate Medvedgradom, zasigurno ćete cijeniti njegov povijesni značaj, ali i uživati u prekrasnim vidicima Zagreba i okolice koji oduzimaju dah. Ovo je idealno odredište za one koji žele istražiti intrigantnu prošlost Hrvatske ili samo žele uživati u zadivljujućim panoramskim pogledima na prekrasan krajolik koji ih okružuje.

Značajna povijest Mevedgrada

Izgrađen je 1254. godine, nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ove prostore i do temelja porušili i spalili tadašnji Zagreb koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Tvrđava je odigrala značajnu ulogu u obrani Hrvatske tijekom raznih sukoba, uključujući ratove s Osmanskim Carstvom i Mađarskom. Međutim, nakon nekog vremena djelomično je napuštena i propadala je sve do djelomične rekonstrukcije početkom 20. stoljeća.

Sjajno obnovljene zidine srednjovjekovnog grada dočarat će vam kako je život izgledao davnih dana. Na ovom mjestu možete saznati kako su živjeli gospodari koji su vladali Medvedgradom, zašto je Medvedgrad tipičan srednjovjekovni grad, od kojih se sve cjelina sastoji i koja je bila njihova uloga te tko su bili poznati gospodari grada. Više informacija o samom Centru za posjetitelje možete istražiti na službenoj web stranici www.medvedgrad.eu.

Medvednica, prirodni raj nadomak Zagreba

Utvrđeni grad Medvedgrad nalazi se na planini Medvednici, koja je apsolutni raj za ljubitelje prirode. Ova veličanstvena planina nalazi se tik iznad Zagreba, što je čini lako dostupnom svim posjetiteljima. Prostirući se na velikom području, Medvednica nudi pješačke staze, prekrasne panorame i bogatu biološku raznolikost koju možete istraživati tijekom cijele godine. Planina je dom brojnim biljnim vrstama, pticama i sisavcima, a nekad davno bilo je i medvjeda i risova. Također ima nekoliko špilja sa stalaktitima i stalagmitima koji doprinose njezinoj geološkoj ljepoti, a poželite li, ovdje možete čak i posvojiti šišmiša.

Tijekom zimskih mjeseci možete uživati u skijanju i boardanju na snijegom prekrivenom vrhu (iako je snijega sve manje). Prekrasan krajolik i čist zrak čine je idealnom za ležerne aktivnosti poput piknika ili odmora uz jogu ljeti. Unatoč blizini gradskog središta, Medvednica pruža osvježavajući bijeg od urbanog kaosa i izuzetnu priliku da se u blaženom zagrljaju prirode napunite energijom!

Biciklom po Medvednici, pa do Medvedgrada

Vožnja biciklom po Medvednici fantastičan je način da istražite prirodne ljepote ove planine i doživite aktivnu avanturu na otvorenom. Planina nudi širok raspon izazovnih staza pogodnih za sve, od početnika do naprednih vozača. Moći ćete voziti bicikl kroz krajolike koji oduzimaju dah, zapanjujuće duboke šume i neobična tradicionalna sela, a sve to dok uživate u okrepljujućem svježem zraku. Ako ste spremni za pravi izazov, uhvatite se u koštac s nekom od strmih stjenovitih staza i oštrih zavoja dok pritom pazite. Bilo da tražite lagano vijuganje ili intenzivan trening, biciklizam na Medvednici nudi za svakoga ponešto. Samo pripazite da sa sobom na vožnju ponesete dosta vode, kremu za sunčanje i grickalice!

Rute su označene brojevima od 1 do 9 i trasirane su tako da među njima postoje dodirne točke na kojima se može prelaziti s jedne rute na drugu i tako iskombinirati turu koja vam najviše odgovara. Sve su rute kružne i opisane su u jednom smjeru, a tako su i označene, pa vam ne preporučujemo prolaziti rutu u suprotnome smjeru jer nećete moći vidjeti sve oznake i bit će vam orijentacijski znatno teže. Postoji nekoliko ruta koje preporučuje Park prirode Medvednica, a možete ih pronaći ovdje.

Danas su Medvednica i Medvedgrad popularna turistička odredišta poznata po prekrasnim pogledima na Zagreb i dobro očuvanoj srednjovjekovnoj arhitekturi, što ih čini neizostavnim odredištem ako ste u potrazi za nekom novom destinacijom u blizini Zagreba.

Zaputite li se do Medvedgrada možete istražiti i Centar za posjetitelje Medvedgrad koji je otvoren svakog dana od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati (cjenik nađite ovdje). Do Medvedgrada možete stići planinarskom stazom broj 12 koja počinje kod Lagvića i uz Medvedgrad ide do Sljemena (niti sat vremena hoda), javnim prijevozom uz malo hodanja (autobusna linija 128, pa pješice od Lukšića preko Himpera asfaltnom cestom do Medvedgrada – oko sat vremena hoda) ili automobilom od Lukšića preko Himpera do Medvedgrada. Prije negoli se zaputite automobilom, posjetite stranice Parka prirode Medvednica i istražite aktualne radove na cestama.


Gdje jesti, piti ili spavati na Medvednici: 13 kuća i domova za planinare – i one koji se tako osjećaju Medvednica Glavica Medvednica +0 Planinarski dom Grafičar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju