Iako smještena tik do Zagreba, Medvednica i dalje za sve svoje posjetitelje krije mnoge tajne. Jeste li znali da ovdje možete posvojiti šišmiša? Ovo je planina koja se uzdiže sjeverno od Zagreba, s najvišim vrhom Sljemenom na 1035 metara nadmorske visine.

Park prirode Medvednica prostire se na zapadnom dijelu planine, na površini od 179,4 kvadratna kilometra kroz čak tri županije - Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju te Zagrebačku županiju.

Medvedgrad, spilja Veternica, rudnik Zrinski, edukativni programi, planinarske staze, biciklističke staze, mogućnost "Posvajanja šišmiša", Info Centar Bliznec, Planinarski domovi samo su neki od sadržaja koji vas ovdje očekuju, pa krenimo redom.

Pogled s Medvedgrada na Zagreb

Medvedgrad je jedna od najljepših utvrda na području Hrvatske, s koje se pruža nevjerojatan pogled na cijeli grad. Utvrda-grad izgrađena je 1254. godine s najvažnijim ciljem za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga nakon katastrofalne provale Tatara.

Utvrda je tijekom godina imala mnoge vlasnike, a najzloglasniji od njih bili su Grofovi Celjski, s poznatom Groficom Celjkom, zvanom i Crnom Kraljicom. Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što je utvrdu porušio strašan potres, a tek je 1979. počela konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova tog hrvatskog srednjovjekovnog burga. Više informacija potražite na www.medvedgrad.eu

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!  

Posjetite spilju Veternicu i usvojite šišmiša

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a za posjetitelje je otvoreno prvih 380 metara špilje. U njoj ćete pronaći vrtložne lonce, kosti špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca, a naravno, tu su i živi stanovnici – šišmiši.

Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Špilja u zimskom razdoblju nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju njihove hibernacije. Otvorena je od travnja do studenog, a ovdje možete pronaći više informacija.

Usvoji šišmiša program je koji je JUPP Medvednica razvila za ljubitelje šišmiša i one koji će to tek postati. Za samo 19,90 eura i vi možete postati skrbnik šišmiša, a u cijeni dobivate i diplomu "U špilji Veternici živi moj šišmiš!", iskaznicu "Ivan Ivić – usvojitelj šišmiša" sa slikom vrste koja je usvojena, dva besplatna posjeta špilji Veternici te majicu s crtežom šišmiša.

Posjetite rudnik iz 16. stoljeća

Tradicija rudarstva u Hrvatskoj ima dugu povijest, a među njoj možemo pronaći i Rudnik Zrinski, otvoren u davnom 16. stoljeću. Ovdje se rudarilo galenitom, olovnim sjajnikom, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.

Rudnik nije bio pretežito uspješan, tako da su u 17. stoljeću njegovi vlasnici – obitelj Zrinski, obustavili proizvodnju. Rudnik Zrinski zbog svoje je vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a svojim posjetom možete saznati sve o uvjetima rudarenja u to doba.

Cijena ulaznice za Rudnik Zrinski je 3,30 eura za odrasle osobe i 2,65 eura za djecu, dok će studenti, umirovljenici i planinari s važećom iskaznicom ulaz platiti svega 3,05 eura. Rudnik se nalazi u neposrednoj blizini doma Grafičar, odakle možete krenuti u svoju pustolovinu.

Posjet parku je besplatan, naplaćuje se samo stručno vodstvo te ostali pojedinačni sadržaji. Pogledajte cjenike sadržaja ovdje. Ako jednostavno poželite prošetati parkom, tu je više od 70 planinarskih staza, a više informacija o njima potražite ovdje.

Više informacija o samom Parku prirode možete potražiti i u Info Centru Bliznec, u kojem možete i kupiti vodič "Dekodiraj Medvednicu", kao i izletničku kartu koja će vam pomoći u snalaženju po planini.

Velika avantura na Medvednici

Ako želite Medvednicu istražiti na posve drugačiji način, uključite se u avanturu života. Naime, uigrani tim iz Highlander Adventurea drugu godinu zaredom na "zagrebačkoj gori" organizira trodnevni festival planinarenja i to od 2. do 4. lipnja. 

Highlander Medvednica trodnevna je pustolovina u kojoj sudionici nose šatore, hranu i vodu na leđima i tako istražuju sve ljepote planine koja se smjestila iznad Zagreba. Više detalja potražite ovdje, a kako nam je bilo na prošlogodišnjem izdanju, pogledajte u galeriji ispod teksta. U svakom slučaju preporučujemo da se što prije uputite na prekrasnu Medvednicu i istražite sve njezine ljepote te napunite baterije u prirodi.

Tako blizu, a tako daleko: Pustolovina na Medvednici na kojoj odmah zaboraviš na sve "gradske" brige Highlander Medvednica - 3 Highlander Medvednica - 16 Highlander Medvednica - 17 +24 Highlander Medvednica - 9



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju