Mazurija u Poljskoj je remek-djelo prirode i omiljeno odredište posjetitelja zahvaljujući više od dvije tisuće jezera koji predstavljaju fantastičan prizor. Nalaze se u sjeveroistočnome dijelu Poljske, a najveća su Śniardwy (113,8 km²) i Mamry (104,4 km²). Između plavetnila u kojem se ogledaju krošnje okolnog drveća smjestile su se guste šume, slikoviti gradići i poljoprivredna gospodarstva na kojima posjetitelji istražuju gurmansku ponudu ovog kraja.

Mazurija je najposjećenija ljeti, kada osim gužvi možete očekivati i nešto više cijene smještaja. Poželite li posjetiti taj kraj u nešto mirnijem periodu, kasno proljeće i rana jesen dobra su alternativa. Mazurija se tek nedavno našla na popisima omiljenih destinacija posjetitelja iz svih krajeva svijeta, zahvaljujući boljoj povezanosti i većem broju aviokompanija. Od Varšave do tog kraja Poljske trebat će vam otprilike tri sata vožnje automobilom, a krenuti možete i vlakom do gradova Olsztyn, Gizycko i Elblag ili autobusom.

Mjesta kao što su Gizycko, Mikolajki i Wegorzewo odlične su polazišne točke za istraživanje šireg područja. Mikołajki je šarmantno jedriličarsko mjesto i omiljena destinacija poznatih Poljaka koje ljeti postaje okupljalište jedriličara. Ondje možete unajmiti čamac, krenuti prema nekom od kupališta, kao i istraživati lokalne barove, restorane i neodoljive male trgovine sa suvenirima.

Folwark Łuknajno, Mrągowo i Gałkowo također su neka od mjesta koja oduševljavaju posjetitelje.

U blizini većih gradova naći ćete i agroturizme koji osim smještaja u prirodi nude i lokalne specijalitete od organskih namirnica, kao i brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom: od kajakarenja uz slikovitu rijeku Krutynia i bicikliranja šumskim stazama koje vijugaju tim krajem do jedrenja i ribolova. Osim dva najveća jezera, vrijedi posjetiti i ostale: Luknajo (koje je UNESCO-ov rezervat biosfere) i Niegocin.

U Mazuriji se nalazi i nekadašnji Hitlerov vojni stožer iz Drugog svjetskog rata, Wolfschanze (Vučja jazbina), skriven je u šumama u blizini sela Kętrzyn. Kompleks je izgrađen 1941. za vrijeme operacije Barbarosse i njemačke invazije na SSSR. Ondje je Hitler proveo više od 800 dana i preživio pokušaj atentata 1944. Vučju jazbinu možete istražiti i uz pratnju turističkog vodiča.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju