Što kažete na ljetovanje u Italiji, na malom otočiću pored Napulja – dovoljno mirnog za odmor, a dovoljno živog da imate sadržaja? Uz to, proglašen je talijanskom prijestolnicom kulture za 2022. godinu. Slatka, mala Procida.

Otočić je to smješten u Napuljskom zaljevu, između grada Napulja na obali i većeg, vulkanskog otoka Ischia na jugu Italije. Da je riječ o malenom otoku svjedoči njegova površina od svega 4 kilometra kvadratna. Na njemu živi 10 000 stanovnika.

Čim se iskrcate s broda u jednu od tri luke, jasno vam je da niste pogriješili. Male vijugave ulice, šarene fasade, kafić na kafiću, Talijani na vespama, palme i kristalno more koje se svjetluca na suncu… A ono najbolje od svega jest činjenica da je malen, autentičan otok koji nije jako „turističan“. Uglavnom ovdje dolaze stanovnici Napulja kada žele pobjeći od gužve.

Nema ponekad težak kaos Napulja, a nije ni potpuno zabačeno ruralno mjesto. Idealan je ako želite malo, a živo mjesto. Za one potpuno zaluđene morem, ovdje ćete lako pronaći hotelsku sobu – na privatnom brodu. U njemu je sve, od dnevnog boravka i kuhinje, do spavaće sobe. Udobno i lijepo, a nije i skupo. Samo se treba naviknuti na ljuljanje.

Autentično i tradicionalno

Procida je šarmantno i tradicionalno mjesto u kojem se lokalna kultura još uvijek uvelike oslanja na narodnu mitologiju i kršćanska vjerovanja. Ljubitelji povijesti neka se zapute u dio grada poznat kao Terra Murata ili zemlja zaštićena zidom. Srednjovjekovna je to utvrda na brdu – to je ujedno i najviši dio otoka sa svega 90-ak metara. S njega se pruža nevjerojatan pogled na cijeli otok i Mediteransko more.

Očekujte standardnu mediteransku hranu, s jednim dodatkom: naime, ovdje vole stavljati limun gotovo u sve. Od pića do tjestenine s češnjakom i maslinovim uljem, dobro dođe malo osvježenja pod suncem.

Prijestolnica kulture

Izabran je za talijansku prijestolnicu kulture 2022. godine. „Ovo je prvi put da je tako malo mjesto osvojilo ovu nagradu“, ponosno je istaknuo talijanski ministar kulture Dario Franceschini, dodavši kako je najvažniji kriterij pri ocjenjivanju bila kvaliteta projekta. Procida je očito imala dobar projekt koji je usmjeren u očuvanje lokalne kulture i prirode (naročito obale) ali na održiv način.

Procida je inspirirala pisce poput Alphonsea de Lamartinea i Else Morante da radnju svojih romana smjeste upravo ovdje, u otočić na Mediteranu. Zbog toga i danas kostimirani glumci koji predstavljaju likove iz romana, šeću ulicama i rado se upoznaju s turistima te im pričaju svoju životnu priču.

Isto tako, poslužila je i kao set za snimanje više od 30 filmova, među kojima se najviše proslavila Kleopatra s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom u glavnim ulogama. Drugi poznati filmovi su primjerice The Postman i The Talented Mr. Ripley.

Stoga ne čudi da je i u stvarnosti postala mjesto radnje Film festivala na kojem se od 2013. godine okupljaju mladi redatelji, scenaristi, glumci i ljubitelji filma iz cijelog svijeta. Cijeli otočić ima samo jedno kino, pa ne možete promašiti lokaciju.

Iako nije teško cijeli otočić preći pješke, postoje i mali busevi. No, savjetujemo vam da uživate u šetnji i mirisu mora u zraku ako imate dovoljno vremena. A ovdje ga, čini se, ima na pretek…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju