Jeste li znali da je Štirovača, zajedno s Plitvičkim jezerima te Bijelim i Samarskim stijenama u vrijeme Kraljevine Jugoslavije nakratko bila među prvim nacionalnim parkovima na teritoriju Hrvatske? Da, taj prekrasni kraj itekako je vrijedan pozornosti zaljubljenika u prirodu.

Štirovača je dijelom pod Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, poznata je po predivnim šumama, livadama i izvorima pitke vode.

"Kako biste mogli uživati u jedinstvenoj atmosferi štirovačke doline, obnovili smo izvor, postavili klupe za odmor te uredili ložišta na kojima možete pripremiti ukusan obrok nakon dana ispunjenog šetnjom i boravkom u prirodi", piše Nacionalni park Sjeverni Velebit na svojim stranicama.

Taj je kraj nedavno posjetio fotograf Romeo Ibrišević pa i objektivom zabilježio mjesto koje nudi resetiranje od gužve u bajkovitom zelenilu.

"Ovo sam mjesto posjetio i prije desetak godina, ali napokon sam se vratio. Trebao sam i davno prije, ali… Ono što se promijenilo jest novi veliki javni roštilj. Drva na Velebitu ima u izobilju, ali nažalost nisam ponio meso. Izvor vode kakvu gradski ljudi nikada nisu pili i dalje je tu. Što ti više treba za sreću u životu!" oduševljen je Romeo.

Odlučite li prespavati na Štirovači, to možete u bajkovitim kućicama za odmor koje su se smjestile na samome rubu nacionalnog parka u zaseoku Jovanović Padež, tri kilometra od Štirovače. Iako su lijepe u svako doba godine, ljeti su genijalno utočište za sve oni koji žele pobjeći od užarenog asfalta jer noću ondje temperature padaju na deset stupnjeva.

Ondje ćete pronaći sve što treba za udoban smještaj, od udobnih kreveta do kuhinje, kao i pečenjare u kojoj tko želi može i okrenuti ražanj. Kućice na 1060 metara nadmorske visine raj su za one koji internet i telefon žele zamijeniti cvrkutom ptica. Među stazama i vrhovima u blizini su Veliki Kozjak, Javornik Štirovača, Šatorina, Lubenovac, Kugina kuća, Krajačev kuk, kao i Staza 4 vrha.
Više informacija o lijepom utočištu za planinare i ljubitelje prirode možete pronaći ovdje.

"Hram ljubavi prema planini": Planinarski dom zbog kojeg sve više izletnika kreće stazama predivnog Mosora Planinarski dom Umberto Girometta - 6 Planinarski dom Umberto Girometta - 7 Planinarski dom Umberto Girometta - 8 +28 Planinarski dom Umberto Girometta - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju