Putujete li uskoro u Dansku ili je ona na vašoj listi želja? Bilo da ste zaljubljenici u sjevernjačku kulturu ili idete kao navijač Vatrenih u borbi za četvrtfinale Europskog prvenstva, dobro je znati što možete očekivati produlji li se vaš boravak na dulje od nekoliko dana…

1. Bilo kuda, biciklom svuda

Kopenhagen definitivno valja obići biciklom, a koliko ga stanovnici vole potvrđuje podatak da u gradu ima više bicikala nego automobila. Dobar za okoliš, dobar za kondiciju!

Također, Danci vole i druge oblike tjelovježbe pa ćete ih često sresti u joggiranju. Zelenih parkova, uređenih površina i dobre volje im ne nedostaje. Uostalom, sve je to vježba i za dobro raspoloženje s obzirom da žive u tmurnijem podneblju.

2. Vremenska prognoza vaš je najbolji prijatelj na mobitelu

Kad smo kod tmurnijeg podneblja… Proljeće u Danskoj zahtjeva češće provjeravanje vremenske prognoze. Sjevernjačko vrijeme već je poznato po svojoj promjenjivosti: red kišnog tuširanja, red sušenja na suncu. K tome, dobro je imati pri ruci nešto toplije jer večeri znaju biti mnogo svježije.

3. Jednostavna, kvalitetna i održiva moda

Već godinama Danci i Skandinavci predvode minimalističke trendove, bilo da se radi o uređenju doma, modi ili načinu života. Nije pravilo, ali općenito su skloniji jednostavnosti, kvaliteti i održivosti. Bolje je uložiti više novaca u osnovne stvari poput kaputa, cipela i torbi, koje će trajati dulje.

Ako ne znate gdje ih kupiti, probajte na lokalnim buvljacima gdje možete pronaći dobar omjer cijene i kvalitete. Danci ih obožavaju.

4. „Samo da pomaknem ovu bebu malo…“

Prizor dječjih kolica u kojima beba spava ispred dućana ili kafića potpuno je normalan ovdje. Pa čak i po hladnom vremenu. Tako se kali čelik! Uostalom, roditelji su uvijek tu negdje u blizini, a većina kolica ima monitore preko kojih roditelji mogu provjeriti situaciju.

5. Danci poštuju sat, ali ne i neplaćene prekovremene sate

Ako ste jedan od onih koji na slikama šaljivo „označava prijatelja koji uvijek kasni hahahah“ – ovdje to neće proći tako lako. Danci poštuju dogovore i vrijeme, te ne vole kasniti.

Isto tako, statistike idu u prilog tezi da Danci imaju zdravu ravnotežu privatnog života i posla. U prosjeku rade oko 40 sati tjedno. Malen broj stanovnika radi prekovremene sate (ovisno o industriji), a tražiti od radnika da ostanu dulje i ne platiti ih shodno tome, smatra se ludošću.

6. Pivo je uvijek dobro došlo

Naprosto ne postoji krivi trenutak za pivo. Lagana jutarnja piva, podnevna piva pod pauzom, večernja uz druženje… Pivo se ne diskriminira! Baš kao i bicikl, vaš je prijatelj koji vas čini sretnim i dobro raspoloženim. Doduše, pokušajte ne spajati te dvije ljubavi odmah prvu večer…

7. Stanje uma: knjiga, mirisna svijeća, hygge

Recept za sretan i ugodan život sročen je u slavnom izrazu HYGGE. Osvojio je police knjižara i albume Instagrama, slikovito prikazan uz knjige, mirisne svijeće, šalicu čaja i vatru u kaminu. Naglasak je na uživanju u ugodnom i opuštajućem trenutku, bilo da ste sami ili u krugu dragih ljudi. A kulturne razmjene radi, podučite Dance i našem starom umijeću fjake. Nismo ni mi od jučer… 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju