Iako je pandemija koronavirusa napravila katastrofalne stvari po svijet, u jednom trenu je pozitivna stvar bila da su urbana područja praktički "prodisala". Kako se svijet vratio u normalu, s njime se vratila i gužva u gradovima.

Prometna gužva jedna je od najfrustrirajućih dijelova života u gradu. Ne samo da u prometnim gužvama "rasipamo" skupo gorivo i gubimo vrijeme već su one i užasne za okoliš. Svi ti auti koji stoje tamo, a da zapravo nikamo ne idu? Užas.

London London (Foto: Shutterstock)

Nakon kratke pauze tijekom pandemije zagušenja su se sada vratila i veća su nego ikad. I to je jasno prikazano u ovogodišnjem izvješću Global Traffic Scorecard, koje je objavila analitička tvrtka Inrix. Analizirajući hrpu skupova podataka, Inrix dolazi do podataka o tome koliko sati vozači automobila izgube u prometu u određenoj godini, kao i koliko novca na kraju potroše na gorivo.

Dakle, koji su gradovi najgori kada su u pitanju gužve? Poredak nije iznenađujući te se ove godine na vrhu našao London. Sjedeći u prosjeku 156 sati u prometu godišnje, građani Londona izgube više života zbog gužvi nego stanovnici bilo kojeg drugog grada na svijetu – a to košta svakog vozača godišnje oko 1500 eura. Zagreb je na 105. mjestu, a građani metropole godišnje izgube dva dana u prometnim gužvama. 

Drugi na ljestvici je Chicago, u kojem vozači provedu prosječno 155 sati godišnje u prometu. Chicago je zabilježio porast veći od 49 posto u odnosu na 2021., skočivši sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi.

Pariz Pariz (Foto: Shutterstock)

Treći je Pariz, koji je jedini grad u prvih deset koji je zabilježio pad prometa u posljednjih 12 mjeseci. Usto, vozači u francuskoj prijestolnici još uvijek provedu nevjerojatnih 138 sati godišnje zaglavljeni u gužvi.

U prvih deset još se redom nalaze Boston, New York, Bogota, Toronto, Miami, Palermo, Monterrey.

Osam besplatnih atrakcija u Velikoj Britaniji koje morate doživjeti Velika Britanija - 1 Velika Britanija - 5 Velika Britanija - 4 +3 Velika Britanija - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju