Na spomen turističkog odlaska u Veliku Britaniju mnogi će vam odmah iz topa reći "rado, ali tamo je sve tako skupo". I da se razumijemo, u pravu su. Britanija nije nipošto jeftina, a posebno se to odnosi na London, u kojem za sve treba izdvojiti priličan broj funti, bilo da je riječ o karti za metro ili najmu stana.

No, s druge strane, Britanija se može pohvaliti i mnogim besplatnim atrakcijama, a ako uskoro posjetite zemlju, ovo su neke od znamenitosti za koje nećete morati platiti niti peni!


1. Prirodoslovni muzej u Londonu


Trebat će vam prilično mnogo vremena kako biste obišli taj čudesni muzej, ali s obzirom na to da je ulaz besplatan, nitko vam ne brani da ga razgledavate dva dana. Tisuće eksponata naučit će vas sve o povijesti života i kad izađete, znat ćete sve o dinosaurima, morskom svijetu, evoluciji čovjeka, vidjeti odijela koja nose znanstvenici dok proučavaju vulkane i još tisuću raznih zanimljivosti. Iako će i odrasli ostati impresionirani, muzej će se posebno svidjeti vašim klincima, koji će po povratku biti glavne face u školi!

2. Farma Roskilly 

Ulaz na organsku farmu u Cornwallu posve je besplatan, a svaki dan u 16 sati djeca mogu promatrati i mužnju krava. Naravno, to nije sve, već se ovdje fino i jede, a najmlađe će posebno oduševiti slavni sladoled koji se proizvodi i prodaje na farmi. Također, ovdje se može i doručkovati i ručati, a djeca imaju priliku i upoznati razne domaće životinje, primjerice ovce, svinje i koze. Ulaz na farmu Roskilly je besplatan, ali ne i njihov poznati sladoled Ulaz na farmu Roskilly je besplatan, ali ne i njihov poznati sladoled (Foto: Profimedia.hr)

3. Kraljevski botanički vrt, Edinburgh

Ovo prekrasno mjesto otvoreno je davne 1670. godine, a danas se ponosi mnogim rijetkim biljkama, kao i najvećom kolekcijom kineskih biljaka izvan Kine. Tamo nema čega nema, bilo da tražite cvijeće škotskih planina ili alpske vrste, a samo na vas čekaju rijetke biljke iz Afrike, Azije i Južne Amerike, pa će svi zaljubljenici u botaniku na ovom mjestu doći na svoje.

4. Pješačke vođene ture, Bath

Već punih osam godina lokalni entuzijasti vode besplatne turističke ture u Bath, što je sjajna prilika za bolje upoznavanje s gradom čija je povijest stara nekoliko tisuća godina. Naime, iz pronađenih stvari vidljivo je kako su ovdje ljudi živjeli i prije nego što je Bath postao rimsko naselje, a tura koja će, između ostalog, proći povijesnom ulicom Great Pulteney podsjetit će vas još jednom na to kako je život lijep.

5. Putovima Harryja Pottera, Edinburgh

Još jedna besplatna pješačka tura, samo što će vas ova upoznati s nekim od najvažnijih mjesta zahvaljujući kojima je nastao najpopularniji čarobnjak svijeta. Tako ćete obići kafić u kojem je J. K. Rowling napisala prvu knjigu o Harryju Potteru, ali i saznati više o pravim čarobnjacima i vješticama koji su živjeli u srednjovjekovnom Edinburghu. Da, navodno ćete naići i na mjesto konačnog počinka Lorda Voldemorta. Ulaz je besplatan i u Prirodoslovnom muzeju u Londonu Ulaz je besplatan i u Prirodoslovnom muzeju u Londonu (Foto: Profimedia.hr)

6. Olimpijski park kraljice Elizabete, London

Centralno mjesto olimpijskih igara održanih prije pet godina znatno se izmijenilo i nudi razne aktivnosti. Danas su ovdje stijene za penjanje, bazeni, razne igre i slično, a uz nadoplatu moguće je posjetiti i olimpijski stadion. Ako ne želite plaćati, sve nabrojene aktivnosti posve su besplatne. Obnovljeno kino Tyneside u Newcastleu Obnovljeno kino Tyneside u Newcastleu (Foto: Profimedia.hr)

7. Kino Tyneside, Newcastle

Ovamo se nije išlo gledati krimiće, ljubiće i slično, već ni manje ni više nego – vijesti! Kino je izgrađeno 1937. pod imenom "News Theatre", a prije pojave televizije i interneta lokalci su tamo odlazili kako bi saznali najnovije vijesti iz zemlje i svijeta. Danas je kino i dalje otvoreno i služi kao podsjetnik na te davne dane, tako da se i dalje svakodnevno vrte vijesti iz prošlosti.

8. BFI Mediatheque, Manchester

Centralna knjižnica u Manchesteru dom je BFI Mediatheque, mjesta na kojem možete pronaći tisuću filmova, televizijskih emisija, dokumentaraca i arhivskih snimki, i sve to – džabe. Diljem zemlje postoji još sedam medijateka, a u svima njima uživat će svaki zaljubljenik u film i televiziju.

Odlučite li se na posjet ovim besplatnim atrakcijama, ostat će vam više budžeta za uživanje u hrani, pa možete isprobati sve njihove specijalitete, od mesnih do veganskih. Ako se nađete tamo, ne propustite isprobati fish and chips, engleski doručak, sendviče sa slaninom ili jedno od njihovih poznatih pečenja. Velika Britanija raj je i za vegetarijance. Popularni Veganuary upravo je ondje započeo, pa svakako isprobajte nešto i s vege menija. Ako smo vam ovim tekstom pobudili želju za putovanjem ili su vam narasle zazubice pri samoj pomisli na hranu, provjerite Lidlovu ponudu i otputujte okusima. U siječnju poput mnogih Britanaca možete uživati u vege specijalitetima uz proizvode Vemondo iz obližnjeg Lidla, a ne propustite istražiti i proizvode Sonday, Milbona te Pilos.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju