Ključavničarska, odnosno “bravarska ulica” jedna je od atrakcija Ljubljane kojom možete prošetati u centru grada. Uličica koja se prepoznaje po znaku ključa ispunjena je skulpturama lica koje je izradio slovenski umjetnik Jakov Brdar.

Brončano remek-djelo izgleda poput rijeke neobičnih lica koja teku jarkom po sredini te zanimljive ulice. Mnoštvo teatralnih grimasa prikazuju razne izraze lica – tužne, uplakane, uplašene kao i groteskne. Umjetnik Jakov Brdar izradio ih je inspiriran riječima pjesnika Rainera M. Rilkea koji je kazao kako ga iznenađuje činjenica koliko u svijetu ima lica i koliko ih ima svatko od nas.

Među tom gužvom uočiti možete i brončane ruke, kao i zarobljenog kostura. Početak staze označen je slikom ključa, koji se povijesno koristio za označavanje naziva ulice za one koji nisu znali čitati.

Neobične skulpture renomiranog slovenskog kipara mogu se pronaći diljem Ljubljane, a nerijetko su inspirirane grčkom mitologijom, kao što je slučaj sa skulpturama na Mesarskom mostu u središtu grada.

Mesarski most, koji se nalazi na mjestu gdje su se nekoć nalazile mesnice, poznat je i kao „most ljubavi“, gdje ljubavnici simbolično zaključavaju svoju ljubav u lokote pa bacaju ključeve u Ljubljanicu koja ispod teče. Brdarove jezive, ali zanimljive skulpture čudnovatih bića upućuju na zanimljivu prošlost tog mjesta. Suprotnosti Brdarovih figura i ljubavnih lokota čini jednu od najneobičnijih ljubljanskih priča koje grad može ponuditi svojim stanovnicima i gostima.

Pješački prijelazi koji "lebde" u zraku: Slovenci ponosni na nove 3D zebre 3D zebra u Ptuju - 2 3D zebra u Ptuju - 1 3D zebra u Ptuju - 6 +4 3D zebra u Ptuju - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju