Kad bih vam netko rekao da mu je super spomenik „Sloboda prosvjetljuje svijet“ vjerojatno biste se dobro zamislili i pitali na koji to spomenik vaš sugovornik misli. No, ako bi vam rekao da je misli na damu koja drži baklju u ruci i pozdravlja Njujorčane i njihove goste, vrlo brzo bi vam postalo jasno kako je to službeno ime nadaleko poznatog „Kipa slobode“!

Iako se nalazi u Velikoj Jabuci, u njoj nije ni nastao. Čak štoviše, nije uopće nastao u Americi, već u Francuskoj, te su ga Francuzi poklonili Amerikancima za 100. obljetnicu nezavisnosti krajem 19. stoljeća. Kip je izradio Frederic Bartholdi, a unutrašnjost s željeznom konstrukcijom izradila je tvrtka Gustava Eiffela, koji se u povijest upisao zahvaljujući istoimenom tornju.

U jednom trenutku, njegova izrada je zapela, zbog, čega drugog nego financija, ali je srećom ipak izrađen. Godine 1886. svečano otkriven na ušću rijeke Hudson, a samu svečanost predvodio je tadašnji američki predsjednik Grover Cleveland. Vremenom je stekao golemu simboličku važnost, s obzirom da je postao prvi simbol SAD – a koji bi ugledali imigranti, koji su koncem 19. i početkom 20. stoljeća pristizali u Ameriku brodom.

Sam kip visok je 46 metara, no s postoljem se penje do 93 metra. Teži više od 200 tona, a na glavi nosi krunu od sedam krakova, koja je inspirirana krunom Kolosa s Rodosa, jednim od sedam antičkih svjetskih čuda. Zbog velike važnosti, od 1984. godine nalazi se na popisu UNESCO – ove Svjetske baštine.

Zanimljivost je kako se može razgledati i iznutra, te se može doći direktno unutar spomenute krune. Kako donosi CNN, to je odnedavno ponovno omogućeno, nakon što isto nije bilo moguće od ožujka 2020., odnosno početka pandemije koronavirusa.

Slatko i slasno: Recept za američki doručak s voćem i javorovim sirupom Američke palačinke Američke palačinke Američke palačinke +5 Američke palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju