Kad bi vam netko rekao da mu je super spomenik "Sloboda prosvjetljuje svijet", vjerojatno biste se dobro zamislili i pitali na koji to spomenik vaš sugovornik misli. No, ako bi vam rekao da misli na damu koja drži baklju u ruci i pozdravlja Njujorčane i njihove goste, vrlo brzo bi vam postalo jasno kako je to službeno ime nadaleko poznatog Kipa slobode!

Iako se nalazi u Velikoj Jabuci, u njoj nije nastao. Štoviše, uopće nije nastao u Americi, već u Francuskoj te su ga Francuzi poklonili Amerikancima za 100. obljetnicu nezavisnosti krajem 19. stoljeća. Kip je izradio Frederic Bartholdi, a unutrašnjost s željeznom konstrukcijom izradila je tvrtka Gustava Eiffela, koji se u povijest upisao zahvaljujući istoimenom tornju.

Kip slobode Kip slobode (Foto: Getty Images)

U jednom trenutku njegova je izrada zapela zbog - čega drugog nego financija, ali je, srećom, ipak izrađen. Godine 1886. svečano je otkriven na ušću rijeke Hudson, a samu svečanost predvodio je tadašnji američki predsjednik Grover Cleveland. S vremenom je stekao golemu simboličku važnost s obzirom na to da je postao prvi simbol SAD-a koji bi ugledali imigranti koji su koncem 19. i početkom 20. stoljeća pristizali u Ameriku brodom.

Sam kip visok je 46 metara, no s postoljem se penje do 93 metra. Teži više od 200 tona, a na glavi nosi krunu od sedam krakova, koja je inspirirana krunom Kolosa s Rodosa, jednim od sedam antičkih svjetskih čuda. Zbog velike važnosti od 1984. godine nalazi se na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine.

Kip slobode Kip slobode (Foto: Getty Images)

Zanimljivost je kako se može razgledati i iznutra te se može doći direktno unutar spomenute krune. Kako donosi CNN, to je odnedavno ponovno omogućeno, nakon što nije bilo moguće od ožujka 2020., odnosno početka pandemije koronavirusa.

Hamburger, hot dog,sladoled od vanilije koji viđamo u gotovo svakom filmu kao comfort food u koji se Amerikanci kunu samo su neki od gastrosimbola Amerike koje bismo rado pojeli. Iako se možda ne čini da ćemo tako skoro kupiti kartu za drugi kraj svijeta, putovati okusima možemo i u obližnjem Lidlu, koji u tjednu okusa SAD-a nudi prave slasne delicije u kojima možemo uživati iz vlastitog doma. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju