U blizini Leskovca, točnije pola sata vožnje od Leskovca i nešto više od sat vremena od Niša, nalaze se predivni biseri prirode: planina Kukavica i kanjon rijeke Vučjanke.

Sama kombinacija imena već nas mami da otkrijemo o čemu se tu radi, no zanimljivo je da, unatoč atraktivnosti, ovaj dio Srbije još nije ostvario svoj puni turistički potencijal. Neki će reći – možda i bolje, neka priroda uživa dok još može. Pa, obiđimo ga barem virtualno, na sigurnoj udaljenosti.

Remek-djelo prirode…

Legende govore kako je planina Kukavica dobila ime nakon što je srpska vojska stradala u bitci za vrijeme prodora Osmanlija u Europu. Majke, žene i sestre su naricale za poginulima (tj. kukale) i planina je dobila svoje tužno povijesno ime.

Iz šumovite planine izvire rijeka Vučjanka. Nije nešto dugačka, svega 18 kilometara. No ono što ju čini prepoznatljivom i iz godine u godinu mami sve više posjetioca jest njen veličanstveni kanjon.

Bistra i brza rijeka prolazi kanjonom duljine dva kilometra, koji je mjestimično dubok i po 300 metara.

Njen put obilježen je starim vodenicama koje i danas rade, slapovima i virovima. Najpopularniji virovi su tzv. Đokini virovi – riječ je o dva vira u vrlo uskom dijelu kanjona u čijim se bazenima posjetitelji vole okupati. Budući da je pristup ovim „kupalištima“ pomalo otežan, bit će to nagrada za one koji si daju malo više truda.

Neki ljubitelji adrenalina ovdje izvode skokove koji su istodobno impresivni i zastrašujući, pa reakcije variraju od „Wow!!“ do „C-c-c…“. Mi vam preporučujemo da ih samo promatrate sa sigurne udaljenosti i ne pokušavate sami.

… i remek-djela čovjeka

Na brdašcu iznad rijeke, „ušuškana“ u zelenilu leži Crkva Svetog Jovana Krstitelja koja se svojom kamenom gradnjom savršeno uklopila u prirodu koja ju okružuje. Pretpostavlja se da je na mjestu današnje crkve bio stari hram, a nju je onda dala izgraditi obitelj Teokarević koja je ovdje pokrenula i tekstilnu industriju.

Na vrhu grebena nalaze se ruševine nekadašnje utvrde zvane Skobaljić grad kojeg je, pretpostavlja se, podigao lokalni junak Nikola Skobaljić.

Početkom 20. stoljeća ovdje je izgrađena i Hidroelektrana Vučje, jedna od najstarijih na ovim prostorima. Danas je dio Svjetske baštine tehnike i zaštićen spomenik kulture.

Leskovčanima gotovo da ni ne treba more kada imaju ovu ljepotu u dvorištu, a nama dobro dođe i ideja za izlet jednom kada svratimo na ono po čemu je Leskovac ipak poznatiji – kako ponosno kažu, najbolji roštilj na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju