Bilo da ste urbani tip, ljubitelj asfalta i adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, Brodsko-posavska županija nudi ponešto za svakoga, a ljeti su posebno omiljena kupališta. 

Slavonski Brod ima Poloj, jednu od najljepših riječnih plaža. Do nje možete doći biciklom, automobilom ili šetnjom obalom uz Savu, popularnim kejom. Odbojka na pijesku, mali nogomet, sunčanje i kupanje, debeli hlad na travici, roštiljanje dok se piće hladi u osvježavajućoj rijeci... ljeto za pamćenje.

Pravo osvježenje možete potražiti i na umjetnom jezeru Petnja na južnoj strani Dilj-gore, oko sedam kilometara sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Zovu ga i diljsko oko zbog prekrasne boje koja se stapa sa zelenilom šume.

Nešto dalje umjetno jezero Ljeskove vode jedno je od najljepših izletišta, a nalazi se na oko 20 kilometara od Slavonskog Broda i 2 km od sela Korduševci. U području Ljeskovih voda nalazi se osam izvora, a voda koja iz njih izvire čista je i bistra jer u blizini nema nikakvih zagađivača. Okruženo je gustom šumom i travom, idealnom za sportske aktivnocti.

Novi pogled na Slavoniju 

U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, obala uz Savu atraktivna je promenada, brodska Tvrđava iz 18. stoljeća među najljepšima je u Europi… Tu su živjeli pjesnik Dragutin Tadijanović i književnica Ivana Brlić-Mažuranić, a ljubavna priča o rodama Malenoj i Klepetanu obišla je svijet. U najmlađem hrvatskom gradu Novoj Gradiški otkrijte ljepotu kasnog baroka, obvezno se popnite na jedan od psunjskih vrhova i uživajte u pogledu na Slavoniju iz nove perspektive.

Seoska domaćinstva

Etnoekoselo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Matin i Anin stan, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Gospodarstvo Paljevine… prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma. Osjetite ljepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode oslobodite se stresa i ponovo pronađite sebe.

Prijateljske cijene 

Ako ste gurman, ovo je vaša destinacija. Odaberite jedan od restorana s oznakom Okusi graničarskog Posavlja i uživajte do mile volje u bogatoj ponudi i povoljnim cijenama. Neodoljivi kulen, slanina i kobasice, krepke juhe, sočna sarma, vrhunski čobanac, poznati fiš ili šaran u rašljama, odlična divljač, tačke ili štrudla od jabuka…, tu je sve pripremljeno s puno pažnje i ljubavi.

Vinogradi na stupničkim brdima daju vina vrhunske kvalitete, a u novije vrijeme iz ove županije dolaze odlična craft piva. U Sičicama žive pioniri craft scene, obitelj Bošnjak poznata i po craft ginu sa sedam vrsta začinskog bilja.

Na dva kotača 

Brodsko-posavska županija premrežena je stazama, pa se gotovo svaki kutak može istražiti biciklom. Slavonski Brod, Nova Gradiška, pitoreskna sela, šume, obala uz rijeku, birajte što volite i krenite u pustolovinu. Ovo je prilika da posjetite umjetno jezero Petnju, poseban rezervat šumske vegetacije, i preostali dio slavonske prašume Prašnik, erozivni kanjon Pljuskaru s nekoliko slapova i špilja, ornitološke rezervate Jelas i Bara Dvorina, pašnjak Gajnu s močvarnom florom i faunom na kojem pasu podolska goveda, posavski konji i crne slavonske svinje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju