Maligne Lake najfotografiranije je mjesto u Kanadi, a mi smo istražili zašto. Prizori jezera našli su čak na oglasnim materijalima velikog fotografskog giganta još davne 1960. godine, a prirodnim ljepotama kod lansiranja novog uređaja nije odoljela ni jedna od najpoznatijih tehnoloških tvrtki na svijetu.

Maligne Lake nalazi se u najvećem kanadskom Nacionalnom parku Jasper veličine čak 11.000 km2, a poglede uz jezero privlači maleni otočić koji se naziva Spirit Island. Nacionalni park pod zaštitom je UNESCO-a, a u njemu obitava čak 70 vrsta divljih životinja.

Samo jezero Maligne lake očarava svojim bojama, a često ćete naići na različite nijanse. Tako ćete u jednoj kombinaciju plave boje uživati, ako krećete na izlet s dokova jezera, do će vas potpuno druga dočekati kod iskrcavanja na Otok duhova. Naime, što ste bliže ledenjacima, vodom će više dominirati smaragdne nijanse zbog otpuštanja sitnih čestica stijena ledenjaka.

Sigurno se pitate i zašto sam otočić nosi ovakav naziv. Odgovor je jasan i možete ga pretpostaviti. Otok je duhovno i spiritualno mjesto za domoroce, pripadnike plemena Stoney Nakoda čiji pripadnici vjeruju da su obližnje planine koje se uzdižu nad jezerom fizička predodžba njihovih predaka, posebice zbog toga što isti planinski lanac jezero okružuje s čak 3 strane, a što je zaista rijetka pojava.

Ima tu čak i ljubavnih priča koje potječu iz davnina, upravo zahvaljujući mitologiji i prvom narodu koji je ovdje obitavao. Dvoje zaljubljenih, pripadnici različitih suprotstavljenih plemena otok su koristili kako bi se na njemu nalazili. Mlada djevojka isto je priznala svojem ocu koji je bio poglavica jednog od plemena, a on joj je zabranio povratak na otok.

Da bi priča bila još tužnija, zaljubljeni muškarac nastavio se vraćati na otok u nadi da će sresti svoju djevojku, no u tome nije uspio. Na njegovu žalost, ona se više nikad nije vratila, a on sav nesretan na otoku je umro što je za narod značilo da njegov duh otokom luta vječno.

Sam otočić s kopnom je povezan minijaturnim zemljanim rascjepom, no zbog igre prirode što je iskoristio i veliki fotografski gigant, prizori se često mijenjaju. Zbog obližnjeg ledenjaka otočić se u potpunosti odvaja od kopna kada se ledenjak zahvaljujući višim temperaturama počinje topiti. Ovo vam govori samo jedno – pristup je ograničen.

No, u ljepotama možete uživati odlučite li se na izlete brodom, a moguć je čak i dulji boravak ako ga želite istražiti malo više. Pošto je otočić smješten kraj zabačene obale u jezeru gdje je temperatura zaista niska, najbolje je da se odlučite na ovu opciju.

Ako ste avanturističkog duha, možete veslati i sami, no za to će vam u jednom smjeru od polazišne točke treba nešto više od 4 sata. Uživajte, no budite pažljivi u istraživanju.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju