Sa zadnjim danima rujna dolaze i prvi vjesnici jeseni: fotografije knjiga i šalica kave kraj prozora dok vani pada kiša. Ako ne možete odabrati između ostajanja doma pod dekom s knjigom u ruci i uzbudljivih putovanja u daleke krajeve, evo idealne kombinacije: Jombocho, japanski grad knjiga.

Zovu ga gradom, no riječ je o četvrti u Tokiju, odmah pored slavnog Chiyoda Cityja i Carske palače. Naselje je krcato knjižarama, knjižnicama i antikvarijatima. Pronaći ćete ih uglavnom pod nazivom „shoten“ koji na japanskom označava mjesto na kojem se prodaju knjige.

U gotovo 200 knjižara možete pronaći tisuće vrsta knjiga i časopisa – od starih, debelih knjižurina do popularnih erotskih magazina iz prošlog stoljeća (tada se golotinjom smatralo fotografiranje u badiću, čisto da znate što očekivati).

Većina knjiga je na japanskom, no postoji i bogata ponuda literature na engleskom. A također možete kupiti i stare kasete pa – ako ih imate gdje slušati – otkriti najveće japanske hitove. Nešto za čitanje, nešto kao lijep suvenir i ukras doma.

Nekad je ovo bilo mjesto u kojem se nalazilo nekoliko škola, no nakon što je 1913. godine veliki požar uništio područje, umirovljen učitelj Shigeo Iwanami započeo je novo poglavlje otvorivši knjižaru. Ona je uskoro privukla studente i intelektualnu elitu, a knjižare i kafići počeli su cvasti duž ulica. Lokalne vlasti financijski su poduprle projekt „grada knjiga“, ponosni na lijepu reputaciju koju je kvart stekao.

Kada završite s literarnim hodočašćem, počastite se kavicom ili večerom u nekom od restorana. Ovdje dominira indijska kuhinja, stoga se nemojte zbuniti jer u zraku često zamiriši curry.

Po mirisu u zraku ćete lako pronaći četvrt, a koristite li metro, znajte da je čak i stanica prikladno označena: zid koji nagovještava da ulazite u četvrt Jimbocho izgleda kao polica s knjigama. Baš kao i sve u Japanu – slatko!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju