Kako se trendovi mijenjaju iz godine u godinu, a putnici uvijek hoće više i žele posjećivati zemlje gdje nisu bili, dobro je poznato, pa tako predviđanja govore kako će se dogodine turisti raspametiti za ledenom Antarktikom, dalekim Japanom i nama susjednom – Slovenijom!

"Turistička odredišta koja će biti hit u 2020. godini jesu Antarktika, Japan i Slovenija", izjavio je Albert Herrera, potpredsjednik partnerskih proizvoda u luksuznoj putničkoj tvrtki Virtuoso. Intervju je dao za Business Insider, a neke njegove misli, prenosimo i mi.

Japan - 1 Japan - 1 (Foto: Getty Images)

Spomenuti Virtuoso globalna je mreža koja se sastoji od gotovo dvije tisuće savjetnika i operatera luksuznih putovanja. Herrera je prvenstveno zadužen za odnose s luksuznim hotelima i kruzerima, pa dobro zna koji su trendovi u svijetu putovanja. Stoga njegova riječ itekako ima težinu. Da će 2020. godina biti godina Japana, možda i nije toliko teško predvidjeti, ali odakle Antarktika i Slovenija na ovoj listi?

"Japan će biti hit ponajviše zbog održavanja olimpijskih igara u Tokiju, ali i zbog promjena u kraljevskoj obitelji koje su se dogodile ove godine", smatra Herrera. Naime, Naruhito je prvog dana svibnja postao novi car Japana, nakon što je njegov osamdesetpetogodišnji otac Akihito abdicirao, što na japanskom prijestolju nije zabilježeno više od 200 godina. Druga je važna stvar početak Olimpijskih igara krajem srpnja, koje će privući milijune u japansku prijestolnicu.

Što se tiče Slovenije, ona još uvijek nije destinacija koja se nalazi na popisu prilikom planiranja putovanja. No, sudeći prema Herreri, trebala bi biti. "Svježa je, drugačija, a nalazi se u Europi. Također, u neposrednoj je blizini popularnih gradova, primjerice Venecije", dodaje. Mi dodajemo kako ju je već ranije ove godine i Lonely Planet proglasio destinacijom u kojoj će se 2020. uživati.

Antarktika Antarktika (Foto: Getty Images)

I tako smo došli i do Antarktike. Nju je prošle godine posjetilo pedesetak tisuća duša, a zanimljivo je kako svake godine, polako ali sigurno, bilježi porast broja turista. Također, kod nje je bitan i faktor globalnog zatopljavanja, pa tako neka istraživanja govore kako danas Antarktika godišnje gubi šest puta više leda nego sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tu je i još jedna stavka, takozvani "last chance turizam", gdje turisti misle kako im je ovo zadnja šansa da vide neka mjesta, a tu se, nažalost, počela ubrajati i Antarktika.

Eto, bilo kako bilo, i vi možete dogodine posjetiti jednu od te tri destinacije. Naravno, znamo da za Japan i Antarktiku treba dubok džep, ali srećom, barem je Slovenija iza ugla.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju