Ovaj glavni i najveći grad Bjelorusije smješten na dvije rijeke ima mnoštvo zanimljivih sadržaja. Ako volite destinacije koje nisu tipične, onda razmislite o putovanju upravo u Minsk. Glavni grad Bjelorusije još nije doživio turistički bum, jer ga mnogi doživljavaju samokao prijestolnicu posljednje ruropske . Ali život u Minsku je nešto sasvim drugo, a cijene su još uvijek manje nego u Hrvatskoj pa je odlično vrijeme da razmislite o putovanju u Bjelorusiju i moderni Minsk. Ako ćete se tamo zaputiti, pročitajte naš članak i unaprijed pripremite plan posjete.

Kako do Minska?

Do Minska iz Zagreba možete avionom, a dobre alternative su i letovi iz Budimpešte, Beča i Varšave. Autobus vam nećemo preporučiti jer ćete na putovanje potrošiti gotovo 24 sata što zaista nije isplativo. Primjerice, iz Budimpešte možete pronaći povratne avionske karte po cijeni od 100 eura. Dobra je vijest ako u Minsk odlazite na manje od 30 dana, viza vam neće biti potrebna.

Kako se kretati po gradu?

Kad stignete na Minsk National Airport, do centra grada ćete biti udaljeni 42 kilometra što znači da ćete od aerodroma do centra putovati oko 45 minuta. Ono što vam nećemo preporučiti je taksi, a razlog tome je samo jedan – cijene su previsoke i postoje puno isplativije opcije prijevoza.

Do centra grada možete autobusom ili podzemnom željeznicom, a u oba slučaja potrošit ćete svega 2 eura. Da bi se kretali po gradu dostupni su vam također autobusi i linije podzemne željeznice, a za putovanje centrom u jednom smjeru za vožnju podzemnom željeznicom ili autobusom ćete trebati izdvojiti samo dvije kune.

Zanimljive činjenice o Minsku

Rijeke koje okružuju ovaj grad, odnosno na kojima se ovaj grad smjestio su Svislač i Nyamiha, a utvrdili su ga istočni Slaveni još u davna vremena. Zanimljiv je po tome što se u njemu nalazi preko 100 fontana, a toliko ih vole da lokalci organiziraju i događaj gdje se pali više fontana odjednom.

Najstarija fontana koja datira u 1874. godinu izgrađena je kako bi se proslavio početak korištenja vodovoda u gradu. Danas je možete pronaći u ulici Aliaksandrauski Park a o tome hoćete li je vidjeti ili ne brinuti ne trebate jer je krasi čak 70 mlaznica koje kad su upaljene stvaraju posebne prizore.

Još je jedna stvar posebna iz povijesti, a to je glavna ulica koja je duljine čak 15 kilometara. Ako ćete biti tamo, obavezno ćete je posjetiti jer ćete se nalaziti na mjestu koje se počelo graditi davne 1801. godine. Danas se naziva Avenijom neovisnosti, a naziv je kroz povijest mijenjala čak 14 puta. Kad ste tamo, probajte saznati i zapamtiti sve nazive!

Šetnja glavnom ulicom je zaista posebna, a ako pak volite umjetnost, bit ćete oduševljeni količinom grafita i murala koji se nalaze diljem grada. Ako smo vas ovom činjenicom zainteresirali, prošećite do ulice Oktyabrskaya, starog industrijskoj dijela grada koji je danas žarište ulične umjetnosti.

Što vidjeti i doživjeti u Minsku?

Ako ste barem malo upoznati s poviješću ovog kraja, onda znate da je ovo područje u kojem prevladava sovjetska arhitektura zbog koje je Minsk omiljeno odredište zaljubljenika u isto.

Ako ste dio ove ekipe, ono što trebate staviti na popis je sljedeće: Zgradu bjeloruske vlade, Glavni ured pošte, sjedište KGB-a, Trg pobjede, Palaču republike, Nacionalno kazalište i naravno, Nacionalnu knjižnica. Čak su i podzemne željeznice i trgovački centri uređeni u ovom stilu, stoga vam ideja za istraživanja zanimljivih građevina nikad neće nedostajati.

Fotkat ćete se kraj Spomenika pobjedi koji slavi Sovjete koji su se borili u ratu, a posebna je i skulptura Spomenik kuće slave koja slavi oslobođenje Minska od nacista. Vidjet ćete je sigurno jer ćete kraj nje prolaziti kad ćete kretati s aerodroma do centra.

Ako volite prirodu, zaputite se do Botaničkih vrtova koji su po veličini 3. u cijeloj Europi. Nalaze se u parku Chelyiskintsev, a tamo je na površini od 96 hektara zasađeno više od 9000 vrsta biljaka. Impresivno, zar ne?

I zaljubljenici u glazbu vole Minsk jer je dom zgradi Nacionalne opere i baleta. Ako imate dovoljno vremena, možete uživati u predstavi, a onu koju vam svakako preporučujemo je Labuđe jezero.

Zanimaju li vas crkve, prošećite do crkve svetog Šimuna i Jelene koja je poznata po svojoj crvenoj boji, a kad ste tamo, prošećite i Trgom neovisnosti gdje se nalazi i kip Vladimira Lenjina po kojem je nekad nosio i ime.

Ako pak ste jedni od onih koji vole neobične stvari, zaputite se prema muzeju posvećenom mačkama. Ovdje ćete uživati u svemu što ima veze s mačkama. Podsjetit će vas na one birceve diljem svijeta u kojem obitavaju i žive mačke, ali ovo je zapravo muzej. Ako vam se koja mačka svidi, slobodno je čak i udomite.

Što kad ogladnite?

U Minsku je cijela gastronomska ponuda fokusirana na krumpir koji se naziva i nacionalnom namirnicom. Obavezno kušajte draniki, verziju palačinke napravljene upravo od krumpira ili babku, pitu od krumpira.

Uživajte i zabavite se u Minsku!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju