Iako je zoološki vrt u zagrebačkom Maksimiru sjajan te je nekoliko zadnjih godina obogaćen za nove nastambe i generalno uređeniji, isplati se poviriti i preko granice, te obići dva zoološka vrta u susjednim zemljama, odnosno u glavnim gradovima tih zemalja. Prvi se smjestio u Ljubljani, a drugi – u Budimpešti.

ZOO Ljubljana

Ljubljanski ZOO otvoren je svaki dan u godini (uključujući i praznike), a s radom počinje uvijek u isto vrijeme – od 9 sati. Kako su zanimljivi mjeseci u kojima se nalazimo i koji slijede, recimo da u listopadu radi do 18 sati, u studenom sat kraće, a naredna tri mjeseca moguće je u njemu boraviti do 16:30.

Ulaznica za odraslu osobu stoji 11,50 eura, dok za predškolce i osnovnoškolce stoji 7,5. Ako s vama ide i dijete do 2 godine starosti, za njega nije potrebno platiti ulaznicu, a ulaznice se mogu uzeti i putem weba. U vrtu žive i neke životinje koje u Zagrebu ne možete vidjeti i upoznati, tako da je i to jedan od razloga zašto se zaletjeti do Ljubljane. Prvenstveno, tu mislim na slona i žirafu, koji u ljubljanskom ZOO žive mirno i sretno.

Zoološki vrt - 2 Zoološki vrt - 2 (Foto: Getty Images)

Na službenoj stranici moguće je provjeriti i vrijeme hranjenja pojedinih životinja pa doživjeti i to, a moguć je i stručni obilazak na engleskom jeziku (kao i slovenskom, jasno). Ono što valja još istaknuti je veliki broj dječjih igrališta i zona pa će se klinci rado penjati po kolibama i spuštati niz tobogane.

ZOO Budimpešta

Četiri sata vožnje od Zagreba i stići ćete do zelene oaze u blizini centra glavnog grada Mađarske. E pa ako Ljubljana ima slona i žirafu koje Zagreb nema – budimpeštanski ZOO omogućit će vam upoznavanje ne samo slona i žirafe, već i još mnogo drugih životinja. Gorile, orangutani, nosorozi, pa čak i pingvini – žive u ovom zoološkom, koji je prema dostupnim podacima, s radom počeo još pradavne 1866., čime se ubraja u jedan od najstarijih vrtova na svijetu.

Zoološki vrt - 1 Zoološki vrt - 1 (Foto: Getty Images)

Ulaznicu ćete kao odrasla osoba platiti 12,5 eura, a djeca od dvije godine do punoljetnosti plaćaju nešto manje od 9 eura. Za djecu do dvije godine, ulaz je besplatan. Postoji i kombinacija obiteljskih ulaznica, koju sam i sam iskoristio, pa sam ulaz za dvoje odraslih i dijete prošle godine platio oko 30 eura.

Na samom web sajtu moguće su i drukčije ulaznice, koje nude obilaske u večernjim satima, kad ZOO zapravo obilazite privatno uz stručno vodstvo. Baš kao i u ljubljanski, ali i u zagrebački, i ovdje je moguće doći baš svaki dan u godini od 9 ujutro nadalje (ovisno o dobu godine).

U urbanoj džungli: Znate li koji je grad dom najstarijem, ali i najvećem zoološkom vrtu u Europi? Berlin Berlin Berlin +4 Berlin

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju