Kad posjećujete novi grad ili mjesto, lako je nasjesti na neke klasične turističke zamke. Stoga, poslušajte savjete iskusnih putnika s Reddita i uspješno ih izbjegnite!

1. Provjerite bankovne tečajeve prije dolaska na odredište i koristite bankomate samo unutar ili pokraj poslovnica banaka. Postoje bankomati na željezničkim kolodvorima i zračnim lukama koji upravljaju bankomatima i daju katastrofalne tečajeve, a neke uvjetuju i podizanje ogromnih iznosa gotovine, što je jedan korisnik primijetio kako je slučaj posebno u Pragu.

2. Ako vas netko s ulice pokušava „odvući“ u restoran nudeći brda i doline, okrenite se na peti i nestanite. Umjesto toga, pitajte domaćine ili lokalce preporuku za ukusan i dobar obrok.

3. Gdje god putujete, izbjegavajte pozivati klasičnu taxi službu, ili još gore, zaustavljati taxi po ulici. Radije koristite službe poput Ubera i Bolta, gdje vam odmah na aplikaciji izlazi ruta, kao i cijena vožnje.

4. Na Piramidama u Gizi, prići će vam ljudi s lažnim bedžom, te vas uvjeravati kako morate platiti dodatni iznos da biste vidjeli Sfingu. Naravno, ne vjerujte im, njeno razgledavanje je već uračunato u cijenu.

5. U Italiji, posebno je popularno „poklanjanje narukvice“. Naime, do vas će doći čovjek, pokušati vam zavezati narukvicu oko ruke, te inzistirati kako je riječ o poklonu. Naravno, nakon toga će odmah tražiti novac. Stoga, ako vam ikad itko ponudi nešto besplatno, ni slučajno isto ne uzimajte.

6. Barcelona je prekrasan grad, baš kao i glavna ulica Rambla. Ipak, riječ je o prilično zakrčenoj ulici u kojoj ćete gotovo u svakoj trgovini i restoranu platiti stvari mnogostruko više. Stoga, radije je izbjegavajte i vrijeme provedite u obližnjoj Gotičkoj četvrti.

7. Ako se nađete u New Orleansu i netko vas upita gdje ste nabavili cipele, najbolji odgovor je ignorirati ga i nastaviti šetnju. Ne dozvolite da vam ih ispoliraju, jer ćete odmah ostati bez kojeg dolara.

8. Kod unajmljivanja rent a cara na licu mjesta, uvijek obratite pozornost na sitna slova i dodatke koji se nalaze u ugovoru. Tu vam se pokušava „podvaliti“ svašta, pa tako jedan korisnik navodi da mu je gotovo „uvaljena“ navigacija za dodatnih 750 kuna dnevno! Koliko god umorni bili nakon leta, čitanje sitnih slova zlata je vrijedno.

9. Kad se nađete u nekoj metropoli, obratite pozornost na radno vrijeme metroa. Jedan korisnik navodi kako su se u Pekingu zadržali dulje u izlasku, te nisu imali mogućnosti za povratak kući nikako drukčije osim taksijem. Epilog – četiri put skuplja vožnja.

10. Ako uđete u taxi u Vijetnamu, pokušajte pratiti smjer na karti na mobitelu. Nemojte da vam se dogodi kao jednom korisniku, koji se vozio 45 minuta uokolo naokolo, da bi po završetku vožnje, nakon plaćanja – shvatio kako mu je hotel praktički bio iza ugla!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju