Oprez! Uvijek budite na oprezu. Uživajte u ljepotama destinacije i načinu života, ali uvijek budite na oprezu. Posebice kad se nađete na mjestu s puno ljudi, gdje se svatko malo netko zaleti u vas kao na partiju, ili u podzemnoj željeznici.

Manaus

Nedjeljom je poslovni centar Rio de Janeira napušten i tih, ali tijekom radnog tjedna ovdje je izrazito živo i poprilična gužva. Nemojte ići tamo ako baš ne morate.

Ako želite fotografirati lokalno stanovništvo, pobrinite se prvo da imate njihovu dozvolu. Kod njih ne vrijedi zakon kao kod nas, da vas se može fotografirati bez dozvole ako ste na javnom mjestu.

Nemojte se kititi vrijednim nakitom. Posebice ako idete u šetnju. Isto je i sa satovima. Ako već morate nositi sat, stavite neki jeftin, pa ako vas napadnu neće vam biti žao dati ga.

Nikad ne šećite sami noću kroz tiha i neosvijetljena područja. Rađe uzmite taksi, ili šećite s većom grupom ljudi.

Opera u Manausu

Nikad nemojte mahati i razmetati se skupim mobitelima ili kamerama. Da, možete ih koristiti, ali kad ih više ne koristite pospremite ih u džep ili u futrolu. Nikad ne znate kome ćete upasti u oči. Favele nisu za selfieje!

Nikad nemojte stavljati vrijednosti u ruksak. Lako se može otvoriti bez da vi to osjetite. Razmislite i o tome da ga nosite na prsima umjesto na leđima.

Radije nemojte ulaziti u male, tihe i mračne ulice. Osim ako ste u pratnji domaćina u kojeg imate povjerenje.

Odijevajte se u skladu s lokalnim stanovništvom. Nikako se nemojte razmetati markama, ako nije u skladu s okolicom.

Nikad, ali nikad ne kupujte drogu. Slično pravilo vrijedi za alkohol. Nikad se nemojte napiti na mrtvo ime pa da se drugi dan ne sjećate s kim ste proveli noć.

Sao Paulo

Nikad ne nosite vrijedne stvari na plažu. Posebice ne na Copacabanu koja vrvi potencijalnim lopovima.

Novac rasporedite u dva dijela. Tako da i ako vas opljačkaju, imate određen iznos u rezervi. Nikad ne stavljajte sav novac na isto mjesto.

Javni prijevoz. Nemojte se voziti u kombijima koji služe kao taksi. Radije se vozite autobusom, koji je pravi izazov u Riu, ili pak uzmite pravi taksi.

Pijte samo vodu iz boca, ili onu za koju ste sigurni da je filtrirana.

Za vrijeme svjetskog prvenstva bit će puno tuluma. Ako vam za vrijeme plesa priđe zamamna žena - dobro razmislite. Da, možda će ovo biti vaša sretna noć, a možda i neće.

Izlazite u Riju? Naravno da trebate, jer je užasno zabavno. A ako se odlučite napiti unatoč činjenici da smo vam prije savjetovali da to ne učinite, onda nemojte nositi kreditne kartice, kao ni smartphone. Uzmite manju količinu novca, adresu od hotela i kopiju svoje putovnice.

Sad kad smo odradili ove majčinske savjete, samo vam možemo reći - sretan put i pamet u glavu, znamo da će vam biti savršeno!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju