U moderno doba više nas ništa ne čudi – savijene zgrade, naopake kuće, kojekakve kombinacije materijala i oblika… A opet, kada vidimo nešto naizgled tako jednostavno i prirodno kao nastambe u stijenama, šokiramo se poput radoznale djece. Stoga, evo još fascinantnih iznenađenja koja su opstala stotinama godina skrivena u suhim, pustim predjelima Afrike.

Na jugoistoku Malija, nedaleko od granice s Burkinom Faso, nalaze se litice Bandiagare. Ova pješčana visoravan visoka je oko 500 metara, a dugačka čak 150 kilometara.

No, ovo nije samo geološki značajno čudo prirode koja nas uvijek iznova fascinira. Bandiagara čuva još nešto – svoje stanovnike i drevne običaje.

Danas na liticama Bandiagare živi narod Dogon. Doduše, oni nisu prvi koji su ovdje došli. Prije njih to su bila plemena Tellem i Toloy koji su ovdje podigli naselja.

Čak su i svoje mrtve pokapali visoko u stijenama zbog čestih poplava u nizini. U stijenama su gradili i tajne tunele koji su ih spasili kada su u Afriku došli francuski kolonizatori – tuneli su ih skrivali ali i pružali dobru stratešku poziciju s koje su mogli vidjeti dolazi li neprijatelj.

UNESCO je litice Bandiagare uvrstio na popis svjetske baštine 1989. godine, kao jedan od najdojmljivijih afričkih krajolika i pješčanih visoravni sa svojom posebnom arhitekturom.

Afrička škrinja zaboravljenih običaja

Litice Bandiaghare smještene su u istočnom dijelu Malija, u regiji Mopti. Riječ je o turistički najrazvijenijem dijelu zemlje – ne samo zbog fascinantnih litica, već i zbog samog naroda Dogon koji ovdje živi.

Njihovi običaji, ceremonije i festivali škrinja su zlata za antropologe i istraživače, ali i „obične“ putnike. Nazivaju ih jednim od najmisterioznijih ljudi svijeta, a kada vidite njihove šarene, plesne rituale pod maskama, bit će vam jasno i zašto.

Njihova mitologija vezana je uz zvijezdu Sirius i potiče maštovite poveznice s vanzemaljcima, rituali imaju duboku simboliku, a sam stil života odražava onu staru, tradicionalnu Afriku koja polako nestaje...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju